Duminică, 28 Septembrie 2014, 11:35 Cultură
61
Ar putea fi înăsprite pedepsele pentru distrugerea patrimoniului cultural
Ar putea fi înăsprite pedepsele pentru distrugerea patrimoniului cultural
Persoanele care distrug patrimoniul cultural riscă să ajungă după gratii. Asta prevede un proiect de lege elaborat de Ministerul Culturii care urmează să fie examinat de deputaţi. Pentru a sensibiliza opinia publică, în holul Parlamentului, a fost organizată o expoziţie dedicată moştenirii culturale.
Peste 80 de clădiri istorice din centrul capitalei au fost demolate, iar alte 200 se află în stare de degradare. Printre construcţiile uitate se numără şi Casa Herţa. În clădirea, cu o istorie de mai bine de un secol, de zeci de ani nu mai intră nimeni. Acum opt ani, exteriorul vilei trebuia să fie reînnoit, lucrările însă au fost stopate din lipsa banilor.

Treizeci de proiecte de restaurare care au fost sau sunt în proces de implementare au fost prezentate în holul Legislativului. Cel mai scump este cel al Cetăţii Soroca, care costă aproape 3 milioane de euro.

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Culturii prevede modificarea Codului penal şi în cel  contravenţional. Astfel, cei care distrug clădirile istorice riscă pedepse mai aspre sau chiar închisoare. 
Ştiri similare