Vineri, 10 Octombrie 2014, 17:38 Social
cotidian
556
Zebra denivelată, montată de un moldovean cu mii de euro investiţii proprii, ar putea să nu mai fie
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Unica trecere pentru pietoni limitatoare de viteză din Chişinău, construită de un moldovean revenit de la muncă din Italia şi demolată de autorităţile locale, nu va mai fi restabilită. Cel puţin nu în acest an. Direcţia Transport nu consideră necesare astfel de zebre şi cheamă şoferii la disciplină. Autorul trecerii denivelate, Ilie Şoltoianu, spune că nu îşi va cere banii investiţi în proiect, circa 3000 euro, dar este dezamăgit de isprava edililor.
Chişinăuienii cer restabilirea trecerii pentru pietoni limitatoare de viteză, mai ales după ce în regiunea cu pricina câteva persoane au fost tamponate de maşini. Amintim că zebra denivelată a fost montată de un cetăţean moldovean aflat la muncă peste hotare.

Vasile Meriacre, vicepretorul sectorului Râşcani: «Parvine zilnic semnale, rugăminţi de a instala o trecere pietonală de acest gen, aşa cum a fost anterior. A fost un lucru pilot, proiect pilot, dacă să examinăm am avea nevoie şi în alte locuri de aşa treceri. Asfaltul a fost pus la dispoziţie de un agent eocnomic, dar lucrările de amanjarea a trecerii pietonale, inclusiv plasarea a foilor cu material iluminscent a fost executată de către persoana respectivă, a activat peste hotare, avea experienţă cât de cât şi am înţeles că iniţiază să creeze o afacere şi aici în republică, cu amenajări de treceri».

Acum doi ani, pentru această trecere s-au cheltuit circa 70 mii de lei. Ilie Şoltoianu, pe atunci drumar în Italia, a montat-o şi a investit bani proprii în proiect. Atunci, autorităţile promiteau să mai apeleze la serviciile lui.

Ilie Şoltoianu: «Asta a fost investiţia mea,  În jur , plus minus la 2500, 3000 euro. Eu banii cum nu am cerut, nici nu cer nici acum, nici în momentul dat, au distrus, probabil nu le convine, ideea a fost că dacă am propuneri unde am posturi să le propun unde am de amenajat să dau propuneri.Am căutat locuri unde se întâmplă foarte des incidente. S-a făcut schiţă pentru trei treceri de pietoni, una în faţă la piaţa Dacia, una nu mai ţin minte exact locul şi una în faţa aeroprotului».  

Trecerea limitatoare de viteză a fost demontată după reabilitarea bulevardului Alecu Russo, la reparaţia arterelor cu care se intersectează. Anterior, şeful Direcţiei Transport, Igor Gamreţchi, a promis că va fi restabilită.

Igor Gamreţchi, şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie: «Această trecere va fi restabilită şi multe alte treceri o să începem să le amenajăm, dar nu din anul acesta».
 Astăzi, directorul nu mai consideră necesar de a o reface.

Igor Gamreţchi, şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie: «Trecerea pentru pietoni care a fost ridicată a servit ca să ordoneze cât de cât şoferii, după cum se vede, deja nu mai e problema care a fost până acum, iarăşi atragem atenţia ca să fie stimă şi responsabilitate unul faţă de altul. Cel puţin în acest an nu va fi, pe motiv că e mai complicat de salubrizat pe timp de iarnă şi deszăpezit porţiunea de stradă. În cazul în care va fi nevoie vom merge la refacerea acesteia, dar în mod normal nu ar trebui să mergem».

În schimb, promite mai multă lumină pe trecerile de pietoni pe timp de noapte, deocamdată doar pe bulevardul Alecu Russo, unde s-au instalat deja semafoarele şi urmează montarea corpurilor de iluminat.Mai precizăm că în preajma sensului giratoriu nu vor fi semafoare pentru pietoni, aşa că aceştia sunt chemaţi să respecte şoferii şi să nu creeze ambuteiaje traversând câte unul strada. ”Respectaţi-vă reciproc”, este îndemnul Direcţiei Transport pentru şoferi şi pentru pietoni.
Ştiri similare
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier Duminică, 12 Octombrie 2014
7
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk Duminică, 12 Octombrie 2014
7
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului Duminică, 12 Octombrie 2014
19
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului
Modificări în procedura de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ Duminică, 12 Octombrie 2014
124
Modificări în procedura de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ
Două persoane au decedat într-un accident rutier produs la Cahul Duminică, 12 Octombrie 2014
73
Două persoane au decedat într-un accident rutier produs la Cahul
În data de 14 octombrie, elevii vor sta acasă Duminică, 12 Octombrie 2014
199
În data de 14 octombrie, elevii vor sta acasă

Citeşte tot