Vineri, 10 Octombrie 2014, 18:00 Politic
cotidian
1054
Schimb de replici la Minsk
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Schimb de replici între seful statului Nicolae Timofti si omologul sau rus, Vladimir Putin. S-a intamplat in cadrul summitului CSI, gazduit la Minsk. Nicolae Timofti i-a reprosat Rusiei impunerea embargoului la mai multe produse moldovenesti, exportate pe piata rusa. In replică, Vladimir Putin a declarat ca Moldova trebuia sa tina cont de opinia Rusiei atunci cand a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.
 
Nicolae Timofti, preşedinte al Republicii Moldova: «Sunt convins că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu va influenţa colaborarea de mai departe a Moldovei cu partenerii din CSI. Regretam faptul ca in pofida eforturilor si a argumentelor inaintate, pana la intrarea in vigoare a Acordului de Asociere, colegii din Rusia au impus emabrgo si taxe, in mod unilateral, la mai multe produse moldovenesti. Pana in prezent, nu au fost prezentate argumente care ar confirma necesitatea embargoului».
 
Vladimir Putin, preşedinte al Federaţiei Ruse: «Noi nu ne-am opus apropierii de Uniunea Europeana, singuri ne dorim acest lucru. Dar in conditiile colaborarii, problemele nu vin de la măsurile de interdictie impuse de Federatia Rusa, dar a faptului ca partenerul nostru nu a considerat necesar ca la timpul potrivit, in mod deschis si profesional sa discute riscurile care le reprezinta pentru Federatia Rusa alinierea colegilor nostri la alte zone economice».
 
Nicolae Timofti, preşedinte al Republicii Moldova: «Consideram că, crearea unei zone de liber schimb dintre Moldova si Uniunea Europeana nu trebuie sa se reflecte negativ in relatiile cu tarile membre ale CSI, dimpotriva, reiesim din faptul ca aceste doua zone se vor completa reciproc».
 
Vladimir Putin, preşedinte al Federaţiei Ruse: «Federatia Rusa a participat intensiv la negocierile dintre Ucraina si UE. In consecinta, ne-am inteles sa amanam pana pe 31 decembrie 2015 aplicarea prevederilor economice ale Acordului de Asociere. Unde a fost Moldova? De ce nu am convenit acest lucru cu Moldova? Noi ne-am dorit, dar nu am avut un raspuns».
 
Dupa ce, cei doi presedinti si-au incheiat discursurile oficiale, Nicolae Timofti si Vladimir Putin au facut un schimb de opinii chiar in cadrul sedintei. Presedintia Moldovei nu a comunicat despre ce au discutat ulterior cei doi omologi. In discurusul sau in cadrul summitului, Nicolae Timofti a vorbit si despre conflictul din Ucraina, mentionand despre necesitatea unei solutii.
 
Nicolae Timofti, preşedinte al Republicii Moldova: «Identificarea unei solutii intru depăsirea crizei este datoria noastra comuna. Republica Moldova nu o data a subliniat necesitatea respectarii principiilor dreputrilor fundamentale, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, fara imixtiune in treburile interne, aplicarea fortei si amenintatrilor. Toate acestea reprezinta un pericol pentru pacea şi securitatea din regiune».
 
Nicolae Timofti a plecat la Minsk ieri pentru participarea la Summitul sefilor de stat ai CSI. In cadrul reuniunii, seful statului a semnat câteva acorduri, printre care cel cu privire la cooperarea interparlamentară dintre statele-membre CSI; despre preluarea de către Kazahstan a preşedinţiei CSI în 2015, precum şi despre instituirea în 2016 în statele-membre CSI a Anului educaţiei.
Ştiri similare
PLDM s-a lansat, astăzi, în campania electorală Duminică, 12 Octombrie 2014
97
PLDM s-a lansat, astăzi, în campania electorală
O maşină a poliţiei a fost accidentată de un taximetrist Duminică, 12 Octombrie 2014
70
O maşină a poliţiei a fost accidentată de un taximetrist
Ebola: Trei vaccinuri ruseşti vor fi gata în şase luni Duminică, 12 Octombrie 2014
55
Ebola: Trei vaccinuri ruseşti vor fi gata în şase luni
Cum va circula transportul public de hramul oraşului Duminică, 12 Octombrie 2014
73
Cum va circula transportul public de hramul oraşului
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier Duminică, 12 Octombrie 2014
202
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk Duminică, 12 Octombrie 2014
187
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului Duminică, 12 Octombrie 2014
85
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului

Citeşte tot