Vineri, 10 Octombrie 2014, 17:45 Social
cotidian
193
Profesorii vor fi evaluaţi şi testaţi de Inspectoratul Naţional Şcolar
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Toţi dascălii din ţară vor fi evaluaţi şi testaţi de către inspectorii şcolari. De asemenea, va fi examinată şi activitatea directorilor instituţiilor de învăţământ odată la cinci ani sau mai des, dacă aceştia vor avea încălcări. Prevederile se conţin în regulamentul Inspectoratului Naţional Şcolar. Acestea vor fi puse în aplicare începând cu 1 decembrie. Noile reguli, însă îi sperie pe unii profesori.
Fiecare instituţie de învăţământ va fi inspectată  în  mod regulat, iar comisia va scrie un raport cu toate neregulile şi succesele înregistrate în şcoli, pe care îl va face public. Potrivit ministrului Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul Inspectoratului Şcolar vor munci doar specialişti selectaţi din diferite localităţi ale ţării pentru a fi exclus traficul de influenţă.

Maia Sandu, ministrul Educaţiei : «Fiecare instituţie în parte va fi evaluată şi va fi acredidată. Vom putea să oferim informaţie despre ce se întâmplă în şcoală. În acelaşi timp, această instituţie se va implica şi în evaluarea nemijlocită a cadrelor manageriale  şi a cadrelor didactice».
Astfel, toţi profesorii din ţară vor fi evaluaţi, anual, de către directorii şcolilor, iar o dată la cinci ani, fiecare dascăl va trece testarea în faţa unei comisii a Inspectoratului Şcolar Naţional. Nu toate cadrele didactice, însă, salută noile cerinţe.

Ion Iovcev, director, liceul „Lucian Blaga”, Tiraspol: «Aş socoti că mai mare încredere trebuie să avem pentru că şi aşa la instituţiile de învăţământ superioare pedagogii se duc foarte puţină lume  şi se ştie că foarte mulţi profesori de vârstă pensionară continuie să activeze şi nu din cauză că pensiile sunt mici, dar din cauză că nu ajung cadre didactice. Mă tem ca aceşti inspectori şcolari să nu-i sperie o parte din cadrele didactice care vor fi nevoiţi să se retragă din învăţământ».
 
Livia Ţăruş, specialist principal metodist, Direcţia Educaţie, Sângerei: «O schimbare aduce calitate, poate nu tuturor le convine şi corespunde această schimbare, dar suntem în aşteptare,  fiindcă ne dorim calitate şi dacă ne dorim un proces educaţional de calitate mai întâi o începem de la noi».
Menţionăm că  fondarea  Inspectoratului Şcolar Naţional este prevăzută în Codul Educaţiei. 
Ştiri similare
PLDM s-a lansat, astăzi, în campania electorală Duminică, 12 Octombrie 2014
103
PLDM s-a lansat, astăzi, în campania electorală
O maşină a poliţiei a fost accidentată de un taximetrist Duminică, 12 Octombrie 2014
70
O maşină a poliţiei a fost accidentată de un taximetrist
Ebola: Trei vaccinuri ruseşti vor fi gata în şase luni Duminică, 12 Octombrie 2014
55
Ebola: Trei vaccinuri ruseşti vor fi gata în şase luni
Cum va circula transportul public de hramul oraşului Duminică, 12 Octombrie 2014
73
Cum va circula transportul public de hramul oraşului
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier Duminică, 12 Octombrie 2014
205
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk Duminică, 12 Octombrie 2014
187
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului Duminică, 12 Octombrie 2014
91
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului

Citeşte tot