Vineri, 24 Octombrie 2014, 10:16 Social
106
Internetul din Moldova este invadat de escroci
Internetul din Moldova este invadat de escroci
În ultimul timp, angajaţii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii au constatat intensificarea fenomenului de fraude în domeniul tehnologiilor informaţionale. Acest fenomen constă în însuşirea prin înşelăciune a mijloacelor băneşti ale utilizatorilor diferitor platforme de anunţuri gratuite plasate pe internet.
Schema frauduloasă constă în plasarea anunţurilor gratuite pe internet despre comercializarea diverselor produse la un preţ mai mic decât preţul ofertelor similare pe piaţă. În informaţia de contact, escrocii indică doar adresa cutiei poştale electronice, denumirile profilurilor a mesageriilor instantanee ca ”Skype, ICQ, Messenger”. În timpul discuţiilor întreţinute, infractorii solicită de la potenţialii pagubaşi transferarea a unei sume de bani în calitate de avans prin diferite sisteme internaţionale. Însă, în unele cazuri escrocii solicită şi plăţi suplimentare invocînd diverse motive false. După ce infractorii intră în posesia banilor, orice contact cu victima se întrerupe.

CCCI îndeamnă persoanele care utilizează serviciile platformelor de anunţuri gratuite plasate pe reţeaua internet să fie prudenţi la examinarea ofertelor cu preţul evident redus, pentru a nu cădea pradă manipulării infractorilor.

Poliţia îndeamnă toate persoanele care a avut de suferit în urma acţiunilor escrocilor să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliţie, să telefoneze la serviciul 902 sau să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al INI al IGP situat pe adresa Chişinău, strada Bucuriei 14, adresa electronică [email protected]
Ştiri similare