Marţi, 28 Octombrie 2014, 08:47 Politic
tv7
583
Igor Dodon: ”Eu sunt pentru comerţul asimetric. Noi vom face tot posibilul, să nu avem comerţ liber cu UE”
Igor Dodon: ”Eu sunt pentru comerţul asimetric. Noi vom face tot posibilul, să nu avem comerţ liber cu UE”
Sursa ştirii: tv7 Sursa imaginii: tv7
Acesta a fost unul din subiectele abordate aseară, în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV7.
Vineri, premierul Iurie Leancă, a prezentat un document, semnat de Igor Dodon în 2007, prin care fostul ministru al Economiei, pleda în favoarea unui Acord de Comerţ Liber cu UE, în cadrul Acordului european de asociere. Iată cum a comentat Igor Dodon acest lucru: ”Eu în continuare sunt pentru comerţul asimetric. Am obţinut acest lucru în 2008 şi vom reveni la el. Aceasta înseamnă exportul din Moldova fără taxe şi importul din Europa în Moldova cu taxe. Dacă vom avea posibilitate, vom face tot posibilul să nu avem comerţ liber cu UE, pentru că aceasta distruge economia noastră şi ne vom întoarce la comerţul asimetric. Nu văd nici o problemă în aceasta”.

Totodată, fiind întrebat de ce în 2011 declara că intrarea în Uniunea Vamală este o utopie, Dodon a spus: ”Fraza a fost ruptă din context. Nu am vorbit că nu trebuie să mergem în Uniunea Vamală, am spus că, fără un hotar comun acest lucru va fi imposibil. În 2012, după schimbarea regulamentului, problema a fost soluţionată.

Noi cu UE nu avem alternative, iar Uniunea Vamală are pieţele deschise. Majoritatea produselor noastre sunt exportate în Federaţia Rusă. 70% din produsele cu adaos comercial în Moldova, se exportau în ţările Uniunii Vamale, iar în UE doar 27%.
De aceea, după alegeri, PSRM va propune denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi organizarea unui referendum, privind integrarea Moldovei în Uniunea Vamală”.

Igor Dodon nu a dorit să răspundă clar, dacă are preconizată vreo întrevedere cu Vladimir Putin la 4 noiembrie, aşa cum se vehiculează în ultima perioadă. ”Nu-mi amintesc să-l fi luat pe Filat cu mine la secretariat, să-mi facă agenda. Nu înţeleg, este vorba de invidie sau de frică? Dacă vor avea loc astfel de întrevederi, ele vor fi publice. Mai mult nu vă pot spune. În această săptămână voi fi la Moscova, voi avea întâlniri cu reprezentanţii puterii din FR. La aceste întrevederi, voi vorbi despre 2 probleme: rezolvarea problemei migranţilor şi deschiderea pieţei ruseşti pentru produsele moldoveneşti”.

În cadrul emisiunii, liderul socialiştilor a mai făcut câteva declaraţii. Una dintre ele s-a referit la faptul că, el nu l-a plătit pe interpretul rus Iosif Kobzon, să-i cânte la concert, aşa cum declarase mai devreme Vladimir Voronin.
Iar cealaltă afirmaţie a făcut-o vizavi de Crimeea, spunând că acest teritoriu este al Rusiei. Şi că există factori de drept care demonstrează acest lucru.   
Ştiri similare
Trafic de ţigări cu paraşuta Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
247
Trafic de ţigări cu paraşuta
Două persoane şi-au pierdut viaţa în incendii Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
64
Două persoane şi-au pierdut viaţa în incendii
Opinie: Societatea moldovenească trebuie să se consolideze şi să opteze pentru vectorul european Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
157
Opinie: Societatea moldovenească trebuie să se consolideze şi să opteze pentru vectorul european
Atenţie cum traversaţi strada Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
28
Atenţie cum traversaţi strada

Citeşte tot
De astăzi, microbuzele îşi schimbă itinerarul Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
598
De astăzi, microbuzele îşi schimbă itinerarul
Moldova planează între Vest şi Est Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
361
Moldova planează între Vest şi Est
Renumitul jurnalist Constantin Tănase s-a stins din viaţă astăzi, în urma unei boli incurabile Joi, 30 Octombrie 2014
355
Renumitul jurnalist Constantin Tănase s-a stins din viaţă astăzi, în urma unei boli incurabile

Citeşte tot