Marţi, 28 Octombrie 2014, 10:11 Politic
142
CEC vine cu precizări referitor la procedura de modificare a listelor de candidaţi
CEC vine cu precizări referitor la procedura de modificare a listelor de candidaţi
În vederea aplicării uniforme de către concurenţii electorali a prevederilor Codului electoral în privinţa modificării listelor de candidaţi, Comisia Electorală Centrală face următoarele precizări.
În conformitate cu art. 80 din Codul electoral concurenţii electorali au dreptul să-şi retragă candidatura, să retragă întreaga listă de candidaţi, să înlocuiască un candidat, să anuleze decizia privind includerea în listă a unui candidat anume, dar nu mai tîrziu de 7 zile înainte de ziua alegerilor.
 
La fel, potrivit art. 46 alin.(6) concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declaraţie scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai tîrziu de 7 zile pînă la ziua alegerilor. Partidele, organizaţiile social-politice şi blocurile electorale pot opera orice modificări în listele înregistrate, cu respectarea acestui termen şi a prevederilor articolelor 79 şi 126. După expirarea termenului menţionat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanţei de judecată, precum şi în caz de deces al acestuia sau survenire a condiţiilor stabilite la art.13 alin.(2).
 
Analiza acestor prevederi arată că, până la 22 noiembrie inclusiv, concurentul electoral înregistrat la CEC poate efectua modificări ce ţin de înlocuirea unui candidat din lista înregistrată, prin retragerea acestuia şi desemnarea altui candidat şi modificări în scopul schimbării locului de ordine sau excluderii din lista înregistrată a unui candidat cât şi retragerea listei de candidaţi. 

Reieşind din prevederile citate, numărul de candidaţi înregistraţi pe lista unui concurent electoral nu poate fi extins după data de 30 octombrie.
Ştiri similare
Trafic de ţigări cu paraşuta Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
277
Trafic de ţigări cu paraşuta
Două persoane şi-au pierdut viaţa în incendii Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
67
Două persoane şi-au pierdut viaţa în incendii
Opinie: Societatea moldovenească trebuie să se consolideze şi să opteze pentru vectorul european Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
163
Opinie: Societatea moldovenească trebuie să se consolideze şi să opteze pentru vectorul european
Atenţie cum traversaţi strada Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
31
Atenţie cum traversaţi strada

Citeşte tot
De astăzi, microbuzele îşi schimbă itinerarul Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
601
De astăzi, microbuzele îşi schimbă itinerarul
Moldova planează între Vest şi Est Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
391
Moldova planează între Vest şi Est
Renumitul jurnalist Constantin Tănase s-a stins din viaţă astăzi, în urma unei boli incurabile Joi, 30 Octombrie 2014
355
Renumitul jurnalist Constantin Tănase s-a stins din viaţă astăzi, în urma unei boli incurabile

Citeşte tot