Luni, 27 Octombrie 2014, 17:33 Politic
cotidian
940
SONDAJ: Şase partide au şanse să acceadă în viitorul Parlament
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Partidele politice continuă să se înregistreze în campania electorală. Care sunt obiectivele formaţiunilor politice şi cum încearcă să atragă alegătorul, aflaţi în reportajul care urmează.
 
ŞASE PARTIDE AU ŞANSE SĂ ACCEADĂ ÎN VIITORUL PARLAMENT, ARATĂ DATELE UNUI SONDAJ

Şase partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Asta arată datele unui sondaj, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor. Astfel, Partidul Comuniştilor ar obţine peste 20 la sută din sufragii, peste 15 la sută ar obţine liberal-democraţii, iar democraţii s-ar alege cu circa 11 procente. Partidul Patria ar obţine circa 8 la sută din voturi, iar liberalii şi socialiştii, în jur de 7 la sută.

Victor Mocanu, preşedinte Asociaţia Sociologilor şi Demografilor: «S-a micşorat mult numărul indecişilor, dacă aveam în jur de o pătrime, acum avem în jur de 18%».

Cât priveşte încrederea în politicieni, sondajul îl plasează pe primul loc pe liderul PCRM Vladimir Voronin. La mică distanţă se află premierul Iurie Leancă. Urmează liderul PLDM Vlad Filat, democratul Marian Lupu, liderul partidului Patria Renato Usatîi, socialistul Igor Dodon şi primarul liberal Dorin Chirtoacă. Preşedintele Nicolae Timofti şi cel al Parlamentului, Igor Corman, au fost cotaţi cu încredere de un procent din respondenţi. Sondajul a fost realizat în perioada 11-20 octombrie pe un eşantion de 1.063 de persoane cu o marjă de eroare de plus minus 3 la sută.
 
PARTIDUL ACŢIUNEA DEMOCRATICĂ A FOST ÎNREGISTRAT ÎN CURSA ELECTORALĂ
 
Partidul Acţiunea Democratică a fost înregistrat, official, în cursa electorală. O decizie în acest sens a fost aprobată, astazi, de Comisia Electorală Centrală.
 
Mihai Godea, liderul partidului Acţiunea Democratică: «Scopul nostru este de a consolida câţi mai mulţi cetăţeni pro-europeni să nu stea acasă pe 30 noiembrie, să dea o mâină de ajutor Moldovei, indiferent cât de supăraţi, încântaţi sau dezamăgiţi sunt de actuala elită de guvernare».
 
Mihai Godea crede că formaţiunea pe care o reprezintă va ajunge în Parlament, unde va susţine parcursul european al ţării.
 
Mihai Godea, liderul partidului Acţiunea Democratică: «Nu vom face cu siguranţă Alianţă cu partidele care sprijină şi promovează într-un mod barbar ideea Uniunii Vamale şi a vectorului estic».
 
Partidul Acţiunea Democratică va figura pe locul 17 în buletinul de vot.
 
 
 
VOR MAI MULTE SECŢII DE VOTARE ÎN FEDERAŢIA RUSĂ
 
 Un grup de tineri a protestat în faţa Comisiei Electorale Centrale. Aceştia se arată nemulţumiţi de decizia autorităţilor de a deschide cinci secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse.
 
Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: «Atunci când eşti nemulţumit de o decizie, mergi în instanţa de judecată şi nu în sala de conferinţă de presă. Noi astăzi rezolvăm situaţiile în baza cadrului legal şi a propunerilor venite de la Guvern care-şi asumă responsabilitatea de a contribui organizatoric la deschiderea acestui număr de birouri şi în acele localităţi».
 
Menţionăm că pentru scrutinul din 30 noiembrie, autorităţile de la Chişinău au decis să deschidă în străinătate 95 de secţii de votare. Cele mai multe sunt în Italia şi anume, 25 la număr.
 
 
PCRM CRITICĂ MODUL DE DESFĂŞURARE A CAMPANIEI ELECTORALE
 
 
Partidul Comuniştilor critică modul de desfăşurare a campaniei electorale, acuzând unii concurenţi de utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale. Totodată, reprezentanţii PCRM susţin că există tendinţa de cumpărare a votului cetăţenilor fie prin oferirea unor sume de bani, fie a produselor alimentare.
 
Artur Reşetnicov, deputat PCRM: «Am dat exemplu cu saci de cartofi, am dat exemplu cu 120 de lei de care am fost sesizaţi din diferite localităţi. Sunt mai multe exemple, sunt stocuri de produse alimentare. Aceste exemple demonstrează intenţia coruperii votului alegătorului».
 
Comuniştii susţin că atât  în ziua scrutinului, cât şi în timpul numărării voturilor, vor supraveghea procesul pentru a evita eventuale erori ale Comisiei Electorale Centrale.
 
Artur Reşetnicov, deputat PCRM: «Noi prim metode tehnice contemporane, reţele de internet vom monitoriza totalizarea şi consemnarea fiecărui vot, astfel încât, voturile care au fost puse la urna de vot până la consiliul de circumscripţie raional şi ajungând la CEC, să nu fie denaturat, să nu fie furat şi schimbat».
 
PARTIDUL LIBERAL S-A LANSAT, OFICIAL, ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ
 
Partidul Liberal s-a lansat, oficial, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Formaţiunea merge în cursa electorală promovând aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.
 
Mihai Ghimpu, lider PL: «NATO este instituţia care garantează pacea şi libertatea popoarelor care vor să trăiască într-un stat de drept şi democratic. Cu PL în familia NATO şi UE».
Liberalii nu au ezitat să aducă critici la adresa oponenţilor electorali.
 
Valeriu Munteanu, deputat PL: «Este absolut elocvent ca o abordare coerentă a fenomenului corupţiei, nu se poate realiza decât dacă există în aceeaşi măsură voinţă politică şi o atitudine fermă, unitară a sistemului judiciar».
 
Deşi a anunţat că se retrage, temporar, de pe lista electorală a PL, primarul capitalei a fost şi el prezent la eveniment. Mai în glumă, mai în serios, Chirtoacă a spus că se visează viitor premier.
 
Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: «Dumneavoastră deja în calitate de candidaţi propriu-zişi, eu în calitate de viitor candidat, acuma la mine sunt mai multe din astea, cu viitor cadidat la funcţia de deputat, poate peste câteva zile, apoi viitor prim-ministru». 
 
La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, formaţiunea va figura pe buletinul de vot sub numărul 14. 
 
MII DE OAMENI AU VENIT LA ÎNTÂLNIREA ELECTORALĂ A PLDM DE LA CAHUL
 
Discursuri electorale şi un concert de excepţie. Aşa a marcat, ieri, Organizaţia Teritorială Cahul a Partidului Liberal Democrat întâlniea cu alegătorii săi. Mii de oameni au ieşit în Piaţa Horelor din oraş, îndemnaţi de liderii PLDM să voteze un viitor european la 30 noiembrie.
Vlad Filat, preşedinte PLDM: «Depinde de fiecare dintre noi cum vom trăi. Eu îmi doresc să trăiesc într-o ţară liberă, într-o ţară europeană. Sunt sigur că acelaşi lucru vi-l doriţi şi voi».

Aliona Goţa, primar satul Cucoara, raionul Cahul: «Vreau să ne felicităm că suntem mulţi, suntem uniţi, sutem puternici şi invincibili. La 30 noiembrie, votăm pentru viitorul european al ţării noastre».

După întâlnirea cu alegătorii, în scenă au urcat interpreţi autohtoni, dar şi invitaţii speciali de peste Prut, formaţia Trei Sud Est. Oamenii au recunoscut că le-a plăcut concertul, dar că au venit şi pentru că vor să-şi susţină simpatizanţii.
 
 
ECHIPA  DEMOCRAŢILOR S-A ÎNTÂLNIT,  ASTĂZI, CU STUDENŢII UNIVERSITĂŢII AGRARE .
 
În cadrul întrevederii, vicepreşedintele PDM, Igor Corman,  a prezentat măsurile concrete pe care partidul le propune pentru creşterea nivelului de trai pentru fiecare familie.

Igor Corman, preşedintele  parlamentului, vicepreşedintele  PDM: «Programul PDM  către aceste  alegeri este în primul rând, este orientat spre crearea măsurilor, să creem şanse aici în Moldova. Ca să aibă un rost aici, în Moldova, ca să poată să-şi întemeieze o familie, să-şi găsească un loc de lucru».
 
Corman a adăugat că Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europenă va permite dezvoltarea ţării noastre.

Igor Corman, preşedintele  Parlamentului, vicepreşedintele  PDM : «Noi am semnat un acord foarte important cu Uniunea Europeană, un acord care deschide cu totul alte oportunităţi în următorii ani, fiindcă vom avea posibilitatea în baza acestui acord  să facem ceea ce au făcut multe alte ţări, să accesăm fonduri şi programe europene, să ne dezvoltăm ţara».

Menţionăm că democraţii şi-au propus să discute cu cât mai mulţi locuitori ai capitalei, pentru a afla probeleme cu care se confruntă.
Ştiri similare
Trafic de ţigări cu paraşuta Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
247
Trafic de ţigări cu paraşuta
Două persoane şi-au pierdut viaţa în incendii Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
64
Două persoane şi-au pierdut viaţa în incendii
Opinie: Societatea moldovenească trebuie să se consolideze şi să opteze pentru vectorul european Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
157
Opinie: Societatea moldovenească trebuie să se consolideze şi să opteze pentru vectorul european
Atenţie cum traversaţi strada Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
28
Atenţie cum traversaţi strada

Citeşte tot
De astăzi, microbuzele îşi schimbă itinerarul Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
598
De astăzi, microbuzele îşi schimbă itinerarul
Moldova planează între Vest şi Est Sîmbătă, 01 Noiembrie 2014
361
Moldova planează între Vest şi Est
Renumitul jurnalist Constantin Tănase s-a stins din viaţă astăzi, în urma unei boli incurabile Joi, 30 Octombrie 2014
355
Renumitul jurnalist Constantin Tănase s-a stins din viaţă astăzi, în urma unei boli incurabile

Citeşte tot