Marţi, 07 Octombrie 2014, 17:49 Social
Cotidian
277
CCA a amendat trei posturi TV şi a suspendat publicitatea unui canal TV pentru ştirile şi emisiunile ruseşti retransmise
Sursa ştirii: Cotidian Sursa imaginii: Cotidian
Postul de televiziune REN TV Moldova nu are dreptul să difuzeze publicitate timp de 72 de ore. Astfel a pedepsit Consiliul Coordonator al Audiovizualului radiodifuzorul considerând că programele ruseşti pe care le retransmite nu sunt echidistante. Pentru motive similare, alte trei posturi care la fel retransmit programe create în Federaţia Rusă, s-au ales cu amenzi maxime.
Între 14 şi 21 iulie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a urmărit felul în care în programele a patru posturi de televiziune ruseşti retransmise la noi în ţară s-a reflectat diferendul ucrainean, iar astăzi, CCA şi-a expus opinia printr-un raport.

Marian Pocaznoi, preşedintele Consiliului coordonator al audiovizualului: «Raportul a demonstrat că în cazul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, posturile de televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul radiodifuzorilor din Republica Moldova nu fac decât să prezinte doar poziţia Rusiei pe când poziţia Ucrainei este prezentată total în context negativ şi indirect, propunerea este de a aplica amendă maximă».

După ce în iulie curent, în baza raportului său de monitorizare, CCA a suspendat licenţa canalului Rossia 24 pentru motive similare, astăzi, a suspendat publicitatea la canalul RenTV Moldova pentru 72 de ore.

Victor Marciuc, reprezentant RenTV: «Tot ce ne rămâne e să cenzurăm. Faceţi ce doriţi, dar asta nu poate fi considerată cenzură».

Evghenii Sergheev, reprezentant RTR Moldova: «Dacă nu vă plac ştirile ruseşti, emiteţi o decizie prin care să le interziceţi, introduceţi cenzură pe ţară. Nu ştiu de ce, dar nu monitorizaţi ştirile posturilor ucraineşti care la fel se retransmit liber pe teritoriul Republicii Moldova».

Natalia Davidovici, directorul TV7: «În legătură cu asta, apare întrebarea, în baza cărui act normativ noi analizăm conţinutul programelor elaborate într-o altă ţară care reflectă evenimentele ce au loc într-o altă ţară şi un conflict care nu are legătură directă cu Moldova».
 
Este a doua oară când CCA vine cu un raport de monitorizare a programelor ruseşti retransmise la noi care au reflectat criza din Ucraina. Anterior, Consiliul a promis o expertiză din partea organizaţiilor internaţionale a concluziilor formulate, lucru care nu s-a întâmplat. Prin urmare, conducerea TV7 se va adresa la organizaţiile internaţionale competente pentru o expertiză care să arate în ce măsură CCA este abilitat să se expună pe marginea unor programe TV, elaborate într-o altă ţară decât Moldova, care reflectă evenimente legate de alte state şi să le sancţioneze. În context, mai precizăm că OSCE şi-a exprimat  anterior public poziţia cum că interdicţiile în media sau blocarea informaţiei în televiziune şi radio pe motiv de propagandă sau manipulare în timpul unor conflicte este o încălcare a libertăţii de exprimare şi a presei.
Ştiri similare
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier Duminică, 12 Octombrie 2014
7
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk Duminică, 12 Octombrie 2014
7
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului Duminică, 12 Octombrie 2014
19
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului
Modificări în procedura de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ Duminică, 12 Octombrie 2014
124
Modificări în procedura de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ
Două persoane au decedat într-un accident rutier produs la Cahul Duminică, 12 Octombrie 2014
73
Două persoane au decedat într-un accident rutier produs la Cahul
În data de 14 octombrie, elevii vor sta acasă Duminică, 12 Octombrie 2014
199
În data de 14 octombrie, elevii vor sta acasă

Citeşte tot