Sîmbătă, 25 Octombrie 2014, 13:22 Politic
ipn
286
Vlad Filat: Este posibilă doar o coaliţie pro-europeană
Vlad Filat: Este posibilă doar o coaliţie pro-europeană
Sursa ştirii: ipn
Liderul PLDM, Vlad Filat, afirmă că formaţiunea sa va accepta să facă parte după alegerile din 30 noiembrie doar dintr-o coaliţie de guvernământ, formată de partide pro-europene. Declaraţia a fost lansată în cadrul unei emisiuni, la un post de televiziune.
„PLDM nu ţinteşte să ajungă la guvernare cu orice preţ, ci doar pentru a putea continua şi face ireversibil cursul european al Republicii Moldova. În acest sens, este posibilă coaliţia de guvernământ doar cu partide pro-europene. Pentru că este imposibil să intri în Europa cu „secera şi ciocanul”, cu cei care declară drept valoare fosta „închisoare a popoarelor”, cu cei care declară bun regimul care a omorât milioane de oameni”, a răspuns liderul PLDM la întrebarea privind posibilitatea formării unei coaliţii post-electorale cu PCRM.

Din aceleaşi considerente, Vlad Filat a admis posibilitatea creării coaliţiei cu Partidul Liberal, în pofida altercaţiilor frecvente anterioare cu liderul acestuia.
 
„Trebuie să uităm de frustările personale, ambiţiile de partid şi să ne unim eforturile pentru continuarea vectorului european”, a declarat Filat.

Filat a mărturisit în cadrul emisiunii că cea mai mare greşeală a sa în calitate de  politician a fost că a crezut politica un exerciţiu foarte sincer şi deschis.  „Eu am jucat sincer şi deschis, pentru ce am avut de suportat personal consecinţe. Dar a fost totuşi şi o experienţă”, a punctat Filat.

Fostul prim-ministru a menţionat că şi cele mai mari realizări de până acum, dar şi cele mai mari aşteptări de viitor ţin, de asemenea, de procesul de integrare europeană. „Faptul că a fost semnat Acordul de asociere cu UE, că cetăţenii noştri  călătoresc liber în spaţiul european este o mare realizare. În acelaşi timp, noi recunoaştem că viaţa în Republica Moldova este încă grea, că nu am reuşit să atingem nivelul pe care ni l-am dori. Dat, totuşi, s-au obţinut realizări importante, care denotă că ne apropiem de scopurile propuse. Ca niciodată, s-a investit în infrastructură. Dacă în 2006 erau reparate 6 la sută din drumuri, acum avem 80 la sută. Din 2007 până în 2014 sa-u dublat alocările bugetare în medicină. Au fost reparate şi modernizate peste 800 de instituţii de învăţământ, cu 93 la sută au sporit salariile angajaţilor din sfera bugetară. Deşi puţin, totuşi am reuşit să majorăm şi pensiile şi direcţia aceasta poate fi continuată doar dacă mergem înainte pe drumul european. Alternativa viitorului european este doar lipsa viitorului în general” a spus liderul PLDM.