Joi, 09 Octombrie 2014, 17:32 Social
cotidian
17959
Moldovenii sunt sceptici atunci când donează bani, iar fundaţiile de caritate – invizibile
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Moldovenii nu au cultura de a dona bani fundaţiilor de caritate. Ne demonstrează datele care arată că donaţiile către ONG-uri sunt de zece ori mai mici decât cele pentru biserică, de exemplu. Cauza nu este rea voinţa sau zgârcenia, afirmă specialiştii, ci scepticismul, dar şi invizibilitatea fundaţiilor de caritate.
La un simplu click pe internet, găsim zeci de asociaţii de caritate în Moldova. Majoritatea din ele sunt însă invizibile pentru oameni, ceea ce le face şi lipsite de fonduri. Doar 4% dintre moldoveni donează bani organizaţiilor, arată ultimul sondaj IMAS, realizat la comanda Every Child Moldova.

Cât de filantropi, sunt oamenii de la noi, am încercat să aflăm prin cazul Alinei. Aşa arăta această tânără de 23 de ani câteva luni în urmă. Şi iat-o acum, pe patul spitalului Oncologic, cu o diagnoză cruntă: limfomă, o formă rară de cancer limfatic, descoperită în ultima fază, terminală. 50.000 de euro costă acum viaţa Alinei, cam cât fiecare a treia maşină pe care o vedem pe străzile capitalei. Imediat ce au aflat de această boală, prietenii tinerei n-au apelat la nicio organizaţie, ci s-au mobilizat şi au început să adune singuri bănuţ cu bănuţ. Au creat o pagină pe , dar i-au scris povestea şi pe un site specializat, internaţional, www.indiegogo.com. Sute de oameni din toată lumea, care nu o cunosc pe Alina, au donat bani.

Deşi foarte bolnavă, Alina spune că este norocoasă să aibă astfel de prieteni. Visează să poată merge din nou şi să se reîntoarcă la marea sa pasiune, decoraţiunile florale. 

Din suma colectată până azi de prietenii Alinei, cea mai mare parte vine de la oamenii de peste hotare. De ce suntem încă restanţi la capitolul colectări de bani, ne explică managerul Hospice Angelus, fundaţie care acordă îngrijiri paleative pacienţilor cu maladii oncologice avansate.

Prin urmare, toată problema derivă din lipsa unui mecanism de colectare a banilor. De aici şi scepticismul, dar şi numeroasele cazuri de înşelătorii pe seama unei cauze nobile. Specialiştii sfătuiesc să încercăm fiecare dintre noi să fim un donator responsabil, care se interesează unde ajung banii pe care îi donează. Fie că vă impresionează un caz în parte sau vă lăsaţi restul de la magazin în cutia de plastic de la intrare, trebuie să ştiţi pentru cine donaţi bani. Şi cel mai important, nu uitaţi că scepticismul nu este o scuză de a reuza să faci un bine.
Ştiri similare
PLDM s-a lansat, astăzi, în campania electorală Duminică, 12 Octombrie 2014
97
PLDM s-a lansat, astăzi, în campania electorală
O maşină a poliţiei a fost accidentată de un taximetrist Duminică, 12 Octombrie 2014
70
O maşină a poliţiei a fost accidentată de un taximetrist
Ebola: Trei vaccinuri ruseşti vor fi gata în şase luni Duminică, 12 Octombrie 2014
55
Ebola: Trei vaccinuri ruseşti vor fi gata în şase luni
Cum va circula transportul public de hramul oraşului Duminică, 12 Octombrie 2014
73
Cum va circula transportul public de hramul oraşului
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier Duminică, 12 Octombrie 2014
202
Primarul capitalei a fost implicat într-un accident rutier
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk Duminică, 12 Octombrie 2014
187
Vladimir Putin şi Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici la summitul de la Minsk
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului Duminică, 12 Octombrie 2014
82
Programul instituţiilor medico-sanitare de Hramul Chişinăului

Citeşte tot