Vineri, 03 Octombrie 2014, 20:46 Politic
109
La Chişinău au avut loc consultări moldo-slovace în domeniul integrării europene
La Chişinău au avut loc consultări moldo-slovace în domeniul integrării europene
La Chişinău, au avut loc consultări moldo-slovace în domeniul integrării europene. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, iar cea a Slovaciei, de către secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Peter Burian.
În timpul discuţiilor, a fost abordată implementarea provizorie, din 1 septembrie, a Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv Zona de Liber Comerţ. În context, viceministrul Iulian Groza a adus mulţumiri părţii slovace pentru sprijinul oferit parcursului european al ţării noastre, asistenţa acordată în procesul de implementare a reformelor interne şi susţinerea proiectelor de consolidare a societăţii civile din Republica Moldova.

De asemenea, oficialul moldovean a vorbit despre agenda europeană a ţării noastre în contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, din mai 2015.

La rândul lui, secretarul de stat Peter Burian a menţionat că R. Moldova este un partener important al Slovaciei, şi a precizat că ţara noastră rămîne în top 3 al statelor prioritare pentru asistenţa pentru dezvoltare, oferite de Guvernul de la Bratislava. “Aveţi deplina noastră susţinere în eforturile de reformare a sistemului judiciar, precum şi în procesul de consolidare a capacităţilor societăţii civile, întrucît sprijinul populaţiei este crucial în această perioadă”, a menţionat oficialul slovac.

În cadrul consultărilor, părţile au convenit ca, în perioada următoare, să faciliteze organizarea unor grupuri de lucru la nivel de experţi, pentru a identifica domeniile exacte în care Moldova ar putea beneficia de asistenţa slovacă.