Marţi, 02 Septembrie 2014, 17:55 Social
cotidian
400
Armata Naţională sărbătoreşte 23 de ani de la fondare
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Armata Naţională împlineşte, mâine, 23 de ani de la fondare. Cu această ocazie, mai mulţi militari au fost decoraţi pentru merite deosebite. Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, susţine că în contextul evenimentelor din Ucraina, situaţia din Republica Moldova este îngrijorătoate, însă Armata Naţională acţionează pentru a nu admite eventuale provocări.
Proaspătul colonel Mihail Olaru este militar de 18 ani. În anii 2007-2008, a fost în misiune pe Coasta de Fildeş, în calitate de observator militar. Azi, când înainte de termen a fost avansat în grad, spune că nu-şi imaginează viaţa în afara Armatei Naţionale.
Mihail Olaru, colonel, Armata Naţională: «Un sacrificiu, datorie faţă de patrie şi desigur, devotament şi o muncă enormă care trebuie să o depui zi de zi».

Ion Popescu, militar, Armata Naţională: «Trebuie să fim mândri de ceea ce avem şi ceea ce urmează. Să dezvoltăm calităţile profesionale şi abilităţile».

Preşedintele Republicii Moldova susţine că la vârsta de 23 de ani, Armata Naţională a înregistrat progrese. Înaltul demnitar spune, însă, că trebuie de investit în pregătirea profesională, echipament şi tehnică de luptă, întrucât criza din regiune impune formularea unor exigenţe noi faţă de pregătirea profesională a componentelor forţelor armate.

Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova: «Pe fundalul degradării climatului de securitate din regiune, evoluţiile primejdiose din Ucraina, ne confirmă încă o dată necesitatea unei armate bine pregătite în plan profesional, gata să facă faţă oricăror pericole externe».  
Valeriu Troenco, ministrul Apărării: «Situaţia este îngrijorătoare, deoarece nu ar fi corect dacă noi am zice că în statul vecin Ucraina se desfăşoară acţiuni militare, sunt jertve umane, se aplică armament greu şi noi suntem în afara pericolului. Bineînţeles că există riscuri, există pericole, dar Armata Naţională a RM acţionează în conformitate cu situaţia care este creată la moment pentru a nu admite provocările din partea provocatorilor care pot fi posibile, mai ales în preajma alegerilor campaniei electorale».      
   
Oficial, ziua Armatei Naţionale este sărbătorită pe  3 septembrie, însă adunarea festivă a avut loc azi. Asta pentru că mâine, după ce vor avea loc depuneri de flori, militarii vor avea zi liberă.