Marţi, 28 Octombrie 2014, 08:47 Politic
tv7
580
Igor Dodon: ”Eu sunt pentru comerţul asimetric. Noi vom face tot posibilul, să nu avem comerţ liber cu UE”
Igor Dodon: ”Eu sunt pentru comerţul asimetric. Noi vom face tot posibilul, să nu avem comerţ liber cu UE”
Sursa ştirii: tv7 Sursa imaginii: tv7
Acesta a fost unul din subiectele abordate aseară, în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV7.
Vineri, premierul Iurie Leancă, a prezentat un document, semnat de Igor Dodon în 2007, prin care fostul ministru al Economiei, pleda în favoarea unui Acord de Comerţ Liber cu UE, în cadrul Acordului european de asociere. Iată cum a comentat Igor Dodon acest lucru: ”Eu în continuare sunt pentru comerţul asimetric. Am obţinut acest lucru în 2008 şi vom reveni la el. Aceasta înseamnă exportul din Moldova fără taxe şi importul din Europa în Moldova cu taxe. Dacă vom avea posibilitate, vom face tot posibilul să nu avem comerţ liber cu UE, pentru că aceasta distruge economia noastră şi ne vom întoarce la comerţul asimetric. Nu văd nici o problemă în aceasta”.

Totodată, fiind întrebat de ce în 2011 declara că intrarea în Uniunea Vamală este o utopie, Dodon a spus: ”Fraza a fost ruptă din context. Nu am vorbit că nu trebuie să mergem în Uniunea Vamală, am spus că, fără un hotar comun acest lucru va fi imposibil. În 2012, după schimbarea regulamentului, problema a fost soluţionată.

Noi cu UE nu avem alternative, iar Uniunea Vamală are pieţele deschise. Majoritatea produselor noastre sunt exportate în Federaţia Rusă. 70% din produsele cu adaos comercial în Moldova, se exportau în ţările Uniunii Vamale, iar în UE doar 27%.
De aceea, după alegeri, PSRM va propune denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi organizarea unui referendum, privind integrarea Moldovei în Uniunea Vamală”.

Igor Dodon nu a dorit să răspundă clar, dacă are preconizată vreo întrevedere cu Vladimir Putin la 4 noiembrie, aşa cum se vehiculează în ultima perioadă. ”Nu-mi amintesc să-l fi luat pe Filat cu mine la secretariat, să-mi facă agenda. Nu înţeleg, este vorba de invidie sau de frică? Dacă vor avea loc astfel de întrevederi, ele vor fi publice. Mai mult nu vă pot spune. În această săptămână voi fi la Moscova, voi avea întâlniri cu reprezentanţii puterii din FR. La aceste întrevederi, voi vorbi despre 2 probleme: rezolvarea problemei migranţilor şi deschiderea pieţei ruseşti pentru produsele moldoveneşti”.

În cadrul emisiunii, liderul socialiştilor a mai făcut câteva declaraţii. Una dintre ele s-a referit la faptul că, el nu l-a plătit pe interpretul rus Iosif Kobzon, să-i cânte la concert, aşa cum declarase mai devreme Vladimir Voronin.
Iar cealaltă afirmaţie a făcut-o vizavi de Crimeea, spunând că acest teritoriu este al Rusiei. Şi că există factori de drept care demonstrează acest lucru.