Miercuri, 29 Octombrie 2014, 17:35 Politic
cotidian
127
Acordul de Asociere cu UE, cea mai respectată promisiune făcută de formaţiunile politice
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este cea mai respectată promisiune electorală, arată datele experţilor ADEPT. În ce proporţie au fost realizate până în prezent alte angajamente făcute de concurenţii electorali, aflaţi în reportajul ce urmează.
SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ PROMISIUNE ELECTORALĂ RESPECTATĂ
 
Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este cea mai semnificativă promisiune electorală realizată de guvernare. Asta susţin experţii ADEPT, care au analizat cum au fost onorate promisiunile electorale din domeniul economic şi financiar, făcute de politicieni în cursa pentru alegerile parlamentare din 2010.
 
Adrian Lupuşor, expert: «Asigurarea unei stabilităţi macroeconomice, ameliorarea condiţiilor pentru iniţierea afacerii, diversificarea pieţelor de desfacere, crearea premiselor pentru sporirea autonomiei financiare la nivel local şi negocierea şi semnarea într-un ritm destul de rapid Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană».
 
De asemenea, a fost redusă rata sărăciei obsolute, de la circa 22% la 12,7%. Totuşi, promisiunile din acest domeniu au fost realizate „nesatisfăcător”, spun experţii.
 
Adrian Lupuşor, expert: «Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii a rămas destul de fragil, persistă problema transparenţei bugetare, care s-a agravat în ultimii ani. Obţinerea documentelor cu caracter permisiv, problema corupţiei rămâne o problemă majoră în calea mediului de afaceri».
 
Menţionăm că, cele mai multe promisiuni în acest sens au fost făcute de PL – 18 la număr, PLDM a făcut 2 promisuni, iar PD niciuna. Mai multe detalii despre realizare promisiunilor electorale găsiţi pe platforma online promis.md.
 
VASILE TARLEV, ALES PREŞEDINTE AL CONSILIULUI CONGRESULUI INTERNAŢIONAL AL ANTREPRENORILOR 
 
 Vasile Tarlev a fost ales preşedinte al Consiliului Congresului Internaţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor. Evenimentul a avut loc la Riga, Letonia, la mijlocul lunii octombrie. Potrivit lui Tarlev, acest lucru este o premieră pentru ţara noastră.
 
Vasile Tarlev, preşedinte al Consiliului Congresului Internaţional al Antreprenorilor : «În cadrul acestei instituţii internaţionale, avem posibilitatea atât să realizăm proiecte bilaterale, cât şi multilaterale, inlcusiv de a avea acces la fonduri».   
 
Această structură are membri din 30 de ţări ale lumii, inclusiv Republica Moldova. Tarlev va deţine această funcţie timp de doi ani.
 
Vasile Tarlev, preşedinte al Consiliului Congresului Internaţional al Antreprenorilor   : «Noi vedem în primul rând acţiuni concrete pentru lichidarea barierelor la export, interzicerilor, interdicţiilor la mărfurile moldoveneşti. Totodată, analiza tuturor actelor de liber schimb, semnate sau care sunt în ordinea de zi, ce este necesară de a face în aşa mod ca accesul mărfurilor moldoveneşti să fie atractivă şi liberă în mai multe pieţe de desfacere».
 
Potrivit lui Tarlev, care este şi co-preşedinte al partidului „Renaştere-Vozrojdenie”, Congresul are posibilitatea de a adopta decizii şi formula recomandări  sau cerinţe la adresa Guvernelor ţărilor-membre. Republica Moldova este membru al structurii de 20 ani.
 
 
COMSOMOLIŞTII ÎNVERZESC PLAIUL
 
Astăzi se împlinesc 96 de ani de la începutul mişcării comsomoliste, iar Uniunea Tineretului Comunist sărbătoreşte 19 ani de la fondare. Cu această ocazie, tinerii s-au apucat de înverzit oraşul.

Alexandr Raşco, activist, PCRM: «Acţiunea noastră urmăreşte înverzirea oraşului nostru alb, căci cu mare regret, multe spaţii verzi au fost defrişate la ordinul primăriei noastre şi a neruşinatului primar general. Vom sădi diferite soiuri de copaci care cresc pe teritoriul ţării noastre, inclusiv stejari».
Denis Echimovschi, membrul Uniunii Tineretului Comunist: «Vrem să sădim o alee a comsomolului pentru ca generaţiile viitoare, viitorii comsomolişti să vină aici şi să înţeleagă că organizaţia trebuie să crească aşa cum cresc aceşti copaci».

Artur Reşetnicov, membru PCRM: «Startul înverzirii plaiului natal a fost dat de preşedintele Voronin, încă mulţi ani înainte şi s-a făcut şi primăvara şi toamna».
 
Tinerii spun că au sădit, astăzi, 300 de puieţi în scuarul verde din strada Trifan Baltă.
 
 
CEC A ÎNEGISTRAT ÎN CURSA ELECTORALĂ ÎNCĂ DOI CONCURENŢI
 
Primul candidat independent a fost înregistrat, astăzi, în cursa electorală. Este vorba despre consilierul municipal, Oleg Cernei.
 
Iurie Ciocan, preşedinte CEC: «Pentru păstrarea dânsului au fost nominalizate 2.204 semnături, mai mult de cât suficient pentru înregistrare».
 
În cursa electorală a fost înscrisă şi Mişcarea Ravnopravie, în frunte cu Valeri Klimenko. Totuşi, formaţiunea va merge în alegeri fără trei candidaţi din listă, care şi-au scris numele în limba rusă. De altfel, sloganul Mişcării în campanie este integrarea Moldovei în Rusia.
 
Valeri Klimenko, lider Mişcarea Ravnopravie: «Este o decizie ilegală, din simplul motiv că cetăţeanul îşi scrie numele aşa cum prevăd normele literare ale limbii ruse».
Iurie Ciocan, preşedinte CEC: «Este opinia dumnealui, dacă nu este de acord cu decizia CEC o poate ataca în instanţa de judecată».
 
Potrivit Codului Electoral, candidaţii au dreptul să înceapă campania, după ce sunt înregistraţi la CEC. Până acum, au fost înregistrate 18 partide politice, un bloc electoral şi un candidat independent.
Ştiri similare
 • Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 19:03 Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori
  115
 • Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 18:00 Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău
  115
 • Moldovenii continuă să sprijine parcursul european al ţării Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 17:51 Moldovenii continuă să sprijine parcursul european al ţării
  136
 • Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 17:50 Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău
  40
 • Spania a delegat un nou ambasador în Moldova Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 16:45 Spania a delegat un nou ambasador în Moldova
  43
 • Premierul Iurie Leancă se află primul în clasamentul cei mai influenţi politicieni din luna octombrie Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 14:56 Premierul Iurie Leancă se află primul în clasamentul cei mai influenţi politicieni din luna octombrie
  178
 • Parlamentul Republicii Moldova va prelua preşedinţia APCEMN Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 13:39 Parlamentul Republicii Moldova va prelua preşedinţia APCEMN
  58
 • SUA vor oferi 10 mln de dolari pentru sporirea securităţii interne a Moldovei Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 13:00 SUA vor oferi 10 mln de dolari pentru sporirea securităţii interne a Moldovei
  151
 • Liderul PLDM, Vlad Filat, s-a întâlnit cu preşedintele Seimului polonez, Radoslaw Sikorski Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 09:33 Liderul PLDM, Vlad Filat, s-a întâlnit cu preşedintele Seimului polonez, Radoslaw Sikorski
  108
Germania evocă sancţiuni împotriva rebelilor pro-ruşi Miercuri, 05 Noiembrie 2014
19
Germania evocă sancţiuni împotriva rebelilor pro-ruşi
Termocom solicită achitarea plăţilor pentru energia termică Miercuri, 05 Noiembrie 2014
103
Termocom solicită achitarea plăţilor pentru energia termică
S-au redus preţurile la producţie agricolă Miercuri, 05 Noiembrie 2014
22
S-au redus preţurile la producţie agricolă
Europa rămâne principalul furnizor de gaze pentru Ucraina Miercuri, 05 Noiembrie 2014
118
Europa rămâne principalul furnizor de gaze pentru Ucraina
Demarează concursul Marca comercială a anului Miercuri, 05 Noiembrie 2014
49
Demarează concursul Marca comercială a anului
Bugetul de stat a încasat 179 mln lei din vânzarea acţiunilor Miercuri, 05 Noiembrie 2014
58
Bugetul de stat a încasat 179 mln lei din vânzarea acţiunilor
Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori Miercuri, 05 Noiembrie 2014
115
Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori

Citeşte tot