Vineri, 24 Octombrie 2014, 04:11 Politic
tv7
289
Analişti: Decizia Guvernului de a reduce numărul secţiilor de vot în Federaţia Rusă, nu este argumentată
Analişti: Decizia Guvernului de a reduce numărul secţiilor de vot în Federaţia Rusă, nu este argumentată
Sursa ştirii: tv7 Sursa imaginii: tv7
Despre aceasta au vorbit experţii în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV7.
Deschiderea secţiilor de votare peste hotarele ţării, a stârnit discuţii aprinse. Unii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în Rusia s-a decis deschiderea a 5 secţii de vot, în timp ce în Italia vor fi deschise 25. Astfel, decizia autorităţilor de a micşora numărul secţiilor de vot în Rusia de la 15 la 5, a fost catalogată de unii reprezentanţi ai opoziţiei ca fiind o ”bâtă geopolitică folosită pentru electoratul incomod”.  

Pavel Midrigan, avocat: ”În 2009 am deschis secţii de vot în cadrul consulatelor şi ambasadelor. Am avut un şir de plângeri atunci din partea partidelor democratice. Ulterior în 2010, am avut deschise mai multe secţii de vot, ca urmare a modificării legii. Pot să spun, că am pornit atunci cu stângul. Ambasadele nu duc evidenţa cetăţenilor noştri, aflaţi peste hotare. Respectiv, am pornit sub presiunea că, cetăţenii trebuie să aibă dreptul la vot. Eu cred că, secţiile de votare reduse în FR, au tangenţă directă cu embargoul rusesc”.

Şi directorul CREDO, Sergiu Ostaf, crede că decizia aceasta nu este una corectă. ”Lipseşte o argumentare pentru decizia ce a fost luată. Eu cred că, există o logică politică predominantă şi lipsesc raţionamentele adecvate. Şi în cazul acesta o să fie învinuiri, că există o preferinţă politică în realizarea dreptului de vot pentru anumiţi cetăţeni şi în defavoara altora. Cetăţenii pot depune o plângere şi să se revolte. Este foarte clar în acest caz că, drepturile cetăţenilor moldoveni din FR vor fi încălcate”.

Viorel Cibotaru, director  IESP, dimpotrivă este de părere că, executivul a făcut în aşa fel, încât drepturile cetăţenilor la vot să nu fie lezate. ”Când oamenii cer să voteze, Guvernul nu le poate refuza. În această chestiune, noi trebuie să pornim nu de la modul cum asigură guvernarea acest drept, dar cum cer cetăţenii acest drept de a vota”.

Alexei Tulbure, analist politic: ”Toţi cetăţenii, indiferent unde muncesc, au aceleaşi drepturi. Ceea ce a făcut guvernarea, este o sălbăticie. Puterea de azi nu mai are nici o frică. Acum se deschid secţii de votare doar pentru cei care îi susţin. Este o atitudine discriminatorie. Deschidem 25 de secţii de vot în Italia, vrem să scoatem toate voturile de acolo şi doar câteva deschidem în FR. Nu pot să înţeleg logica autorităţilor. Cred că ei, trebuiau să ofere mai multe detalii la această hotărâre, unde să explice de ce s-a procedat anume aşa”.
Ştiri similare
Producerea agricolă în Moldova a crescut într-un an cu 8,6% Luni, 27 Octombrie 2014
25
Producerea agricolă în Moldova a crescut într-un an cu 8,6%
Veniturile bugetului de stat după nouă luni sunt cu 11,1% mai puţin decât s-a planificat Luni, 27 Octombrie 2014
64
Veniturile bugetului de stat după nouă luni sunt cu 11,1% mai puţin decât s-a planificat
În băncile din Moldova au crescut investiţiile străine Luni, 27 Octombrie 2014
61
În băncile din Moldova au crescut investiţiile străine
OSCE declară corecte alegerile din Ucraina Luni, 27 Octombrie 2014
64
OSCE declară corecte alegerile din Ucraina
Camerele de Comerţ şi Industrie din Moldova şi România vor semna un acord de colaborare Luni, 27 Octombrie 2014
40
Camerele de Comerţ şi Industrie din Moldova şi România vor semna un acord de colaborare
La Chişinău s-a încheiat Spartachiada Ministerului Afacerilor Interne Luni, 27 Octombrie 2014
64
La Chişinău s-a încheiat Spartachiada Ministerului Afacerilor Interne
Zeci de mii de tone de fructe au fost afectate de îngheţuri Luni, 27 Octombrie 2014
184
Zeci de mii de tone de fructe au fost afectate de îngheţuri

Citeşte tot