Luni, 25 Noiembrie 2013, 15:35 Social
142
Un liceu din capitală riscă să fie amendat cu 9000 de lei pentru că administraţia ar fi discriminat o elevă
Liceul profesional Nr 1 din capitală riscă o amendă usturătoare. Consiliul Nediscriminare acuză în judecată administraţia instituţiei că ar fi hărţuit şi discriminat o elevă de 16 ani, pe motiv că este cu dizabilităţi şi orfană. Directoarea liceului dezminte acuzaţiile.
Cazul Valentinei Ursu a ajuns în centrul atenţiei acum 2 săptămîni, cînd a fost audiat de către Consiliul Nediscriminare. Fata s-a plâns că nu a fost lăsată să-şi termine studiile de recepţioneră la hotel, în Liceul Profesional Nr 1, fiind discriminată chiar de directoare, iar colegele de cameră o batjocoreau şi o ameninţau cu violenţă fizică. Toate pe motiv că este cu dizabilităţi şi orfană.

Valentina Ursu: «M-au exmatriculat, mi-au schimbat notele, m-au bătut. - Cine anume? – Directoarea».

Tot atunci, administraţia a dezminţit acuzaţiile, afirmînd că minora nu reuşeşte să însuşească materia. Ca urmare, aceasta s-a reîntors în satul natal, la rude. Însă, astăzi, Consiliul Nedescriminare, i-a dat dreptate, iar liceul a fost atacat în instanţă.

Lucia Gavriliţă, Membru, Consiliul Nediscriminare: «Consiliul insistă în repunerea în drepturi a minorei, primirea ei în Liceul Profesional nr 1 pentru finalizarea studiilor. Am intocmit şi două procese verbale pe această situaţie».

Deşi a fost chemată să semneze procesul -verbal, directoarea nu s-a prezentat. Aceasta nu a dorit să comenteze situaţia, lăsînd elevii să vorbească.
Viorica Dobândă, Director, Liceul Profesional Nr 1 Din Chişinău: «Noi nu am discriminat-o, dimpotrivă am facilitat-o şi nu are de ce să ne hărţuiască şi să ne tîrîie atâta prin instanţă».

Nadejda, Elevă, Liceul Profesional Nr 1: «La noi nu era o lecţie normală ca să putem învăţa în linişte, sau ea să nu aibă criză de nervi. Noi suntem normali, iar ea dacă este cu dizabilităţi trebuie să înveţe într-un liceu specific».

Anastasia, Elevă, Liceul Profesional NR 1: «Arunca lucrurile personale şi spunea că se sinucide».

Doina, Elevă, Liceul Profesional Nr 1: «Ea a spus că fetele vor să o otrăvească cu mâncare şi aruncă mâncarea ei, şi a aruncat cu cuţitele în ele. Cu toate că mancarea ei era expirată».

Instanţa de judecată urmează să se pronunţe pe acest caz. Dacă se va demonstra că drepturile Valentinei Ursu au fost încălcate, liceul riscă o amendă de 9000 şi 7000 de lei - directorul adjunct pe instruire.

INGA CEBOTARI, VLAD COROBAN, PENTRU COTIDIAN
Ştiri similare