Joi, 13 Noiembrie 2014, 17:42 Social
cotidian
106
Societatea civilă a fost instruită cum să acceseze fonduri europene
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Locuitorii din patru regiuni au fost instruiţi cum să elaboreze strategiile de dezvoltare a localităţilor, lucru care le va permite să acceseze fonduri europene. A fost posibil datorită finanţării fondului internaţional Vişegrad, care a alocat în acest sens 52 de mii de euro.
 
Experţi calificaţi au instruit, timp de mai multe luni, atât tineri afacerişti, vârstnici, cât şi organizaţii din patru regiuni – Leova, Floreşti, Rezina şi Hânceşti.
Alexandru Stratan, Institutul Naţional de Cercetări Economice : «Acest plan este ca o carte de vizită, ca o Biblie pe care ei o pun pe masă şi spun: uitaţi-vă, noi avem planul nostru şi o viziune concretă şi iată pentru ce dorim să implementăm aceste fonduri».

Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia: «Cred că am vrea să acumulăm experienţa acestor ţări în descentralizarea administrativă, în organizarea activităţii agenţiilor de dezvoltare regională.  Ar fi bine dacă am găsi nişte soluţii practice pentru noi, reieşind din experienţa acestor ţări».

Denisa Pussova, reprezentant Fondul Internaţional Visegrad: «Proiectele oferă posibilitate ONG-urilor, instituţiilor de învăţământ, autorităţilor locale şi municipalităţii să preia şi să implementeze experienţa instituţională a ţărilor membre a Visegrad, dar şi să se dezvolte regional conform standardelor prevăzute de Acordul de Asociere».  

Ţările membre ale Fondului Internaţional Visegrad sunt – Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia. Bugetul fondului pentru acest an este de 8 milioane de euro. 
Ştiri similare