Luni, 03 Noiembrie 2014, 18:00 Social
cotidian
1453
Protest la Primărie. Refugiaţii transnistreni solicită locuinţe gratuite
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Au ţinut şefii de Direcţii ale Primăriei ostatici mai bine de jumătate de oră, după care i-au stropit cu apă şi i-au numit „porci” pe viceprimarul şi edilul capitalei. Este a doua oară când refugiaţii transnistreni rup cordonul de poliţişti şi dau buzna în Primărie ca să ceară în proprietate apartamentele sociale în care locuiesc acum.
După ce a protestat afară câteva minute, veteranul războiului de pe Nistru, Valeriu Ciobanu a dat buzna în sala de şedinţe.

Funcţionarii au încercat să îl scoată afară pe veteran, dar s-au pomenit cu zeci de protestatari la uşa sălii de şedinţe, care au blocat holul şi nu permiteau nimănui să treacă spre ieşire.

La un moment dat, a ieşit pentru discuţii primarul capitalei.

După aproape o jumătate de oră în care i-a ascultat acuzaţiile, i-a chemat la calm pe protestatari şi i-a invitat în sala de şedinţe.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: «Există subdiviziuni care trebuie să meargă la serviciu, voi acum încălcaţi legea şi toţi sunteţi acum pasibili pentru a fi întocmite împotriva dvs dosare administrative pentru încălcarea ordinea publice».

Atmosfera s-a încins însă şi mai mult în sala de şedinţe, poliţia s-a limitat la înregistrarea video a insultelor. I-au tot luat din faţă microfonul şi nu l-a lăsat pe edil să vorbească. După care l-au stropit cu apă.

Nici viceprimarul Nistor Grozavu nu a scăpat de stropeală.

Astfel, şi-au vărsat furia refugiaţii transnistreni care au cerut din nou să li se transmită în proprietate, gratis, locuinţele sociale din sectorul Ciocana. Anul trecut, în baza hotărârii Curţii Supreme, consilierii municipali au permis privatizarea gratuită. Edilii, însă, refuză să execute decizia şi au atacat-o  în instanţa de judecată.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: «Pentru construcţia acestor blocuri locative, Guvernul şi municipiul Chişinău am primit finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în acest sens au fost semnate acorduri internaţionale de Republica Moldova, a semnat Guvernul, dar cu transmiterea obligaţiei de achitare a creditului la Primăria Chişinău. Acum solicitaţi să vă fie transmise în proprietate aceste apartamente. Atunci din bugetul Chişinău, în acelaşi an, noi trebuie să plătim 60 milioane de lei pentru că încălcăm acordurile internaţionale. În proprietate, el poate fi transmis numai după ce se achită integral creditul, care a rămas de achitat 60 milioane de lei».

 
Ştiri similare