Marţi, 04 Noiembrie 2014, 10:21 Social
85
Poliţist condamnat peste 5 ani de la evenimentele din aprilie 2009
Poliţist condamnat peste 5 ani de la evenimentele din aprilie 2009
La mai bine de 5 ani de la evenimentele din aprilie 2009, procurorii au reuşit să obţină sentinţă de condamnare pentru un ofiţer de urmărire penală din cadrul Comisariatului de Poliţie Centru al MAI, care deşi era acuzat de torturarea unui minor, instanţele de judecată îl achitau.
Potrivit probelor acumulate şi prezentate de procurori reiese că, pe 9 aprilie 2009, aflându-se în incinta Comisariatului de poliţie din sectorul Centru, poliţistul îl audia pe un minor, care ar fi fost bănuit de sustragerea bunurilor din sediul Parlamentului. Pentru a-l determina să-şi recunoască vina de comiterea infracţiunii încriminate, tânărul în vârstă de 16 ani, a fost bătut cu o curea din piele peste spate.

În luna iulie 2011, prin sentinţa Judecătoriei Botanica, poliţistul a fost achitat pe motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii. Procurorii, care au solicitat condamnarea ofiţerului la 5 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în cadrul instituţiilor de drept pe o perioadă de 3 ani, nu au fost de acord cu sentinţa de achitare a poliţistului şi au contestat-o la Curtea de Apel.

Pe 21 decembrie 2011, Curtea de Apel Chişinău a decis că fapta nu a fost comisă de inculpat, ofiţerul de urmărire penală fiind iarăşi achitat.

Procuratura a declarat recurs la Curtea Supremă de Justiţie împotriva deciziei de achitare şi a obţinut rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată.

Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa judecătoriei Botanica şi a pronunţat o nouă hotărâre, prin care, poliţistul a fost recunoscut culpabil pentru tortură şi condamnat la 5 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în MAI pe un termen de 3 ani. Sentinţa este cu drept de atac.

Datele Procuraturii Generale arată că, din aprilie 2009 până în prezent, de către instanţele de judecată au fost condamnaţi pentru tortură şi exces de putere 30 de poliţişti, dintre care doar 3 la pedepse reale cu închisoare. 
Un bărbat a decedat după ce a aruncat o grenadă în faţa unei case Luni, 03 Noiembrie 2014
388
Un bărbat a decedat după ce a aruncat o grenadă în faţa unei case
Partidele politice îşi completează rândurile cu noi membri Luni, 03 Noiembrie 2014
376
Partidele politice îşi completează rândurile cu noi membri

Citeşte tot