Vineri, 14 Noiembrie 2014, 17:31 Social
cotidian
241
Jurnaliştii din Moldova au explorat avantajele aderării la UE în cadrul proiectului „Jurnalist în România”
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Moldovenii încă nu ştiu totul despre avantajele integrării în Uniunea Europeană. Este concluzia unui studiu realizat la Universitatea din Bucureşti. Potrivit autorilor, 90 la sută din informaţia prezentată de presa de la noi, constituie simple declaraţii politice. Proiectul „Jurnalist în România”, lansat de televiziunea TVR Cluj cu implicarea a patru jurnalişti moldoveni, demonstrează că mai avem multe de povestit despre Uniunea Europeană, partener strategic al ţării noastre.
Laboratorul de jurnalism UE de la Universitatea din Bucureşti a studiat ştirile scrise de 5 surse media de la noi timp de 2 luni. Studiul arată că presa noastră vorbeşte puţin despre UE în condiţiile în care vrem să aderăm la comunitatea europeană. Ea e prezentată ca principal partener extern de finanţare.

Carolina Rudinschi, reprezentant, laboratorul de jurnalism: «Avem avantajele aderării la Uniunea Europeană şi aici sunt câteva, UE, principalul finanţator al Moldovei şi Ucrainei, principal finanţator al Moldovei, UE-putere de decizie şi negociere pe plan economic. Peste 90 la sută din materiale sunt ştiri, adică e plimbată informaţia de pe un site pe altul, sau pur şi simplu sunt redate nişte declaraţii ale oamenilor politici, cam atât, fără argumente în mare parte».
 
În aceste condiţii, proiectul „Jurnalist în România”, lansat de televiziunea TVR Cluj, vine ca un exemplu pentru presa din Moldova. Patru jurnalişti moldoveni, inclusiv un reporter TV7, au realizat câte un material despre proiectele sociale realizate pe bani europeni, amenajarea unei pensiuni, restaurarea cetăţii Alba Carolina,  a minei Salina Turda şi a zonei pietonale din Bistriţa. Numai pentru aceste proiecte, Uniunea Europeană a venit cu o finanţare în sumă de aproape 80 milioane euro.

Val Butnaru, jurnalist: «Ceea ce am văzut aici, patru reportaje, e mai mult decât ceea ce au făcut toate ambasadele şi toţi ambasadorii României în Republica Moldova».

Romeo Couţi, directorul TVR Cluj: «Proiectul s-a născut la Chişinău. Aruncă colaborarea între presa din România şi din Republica Moldova la un nivel superior, încercăm să creăm echipe mixte de jurnalişti, să lăsăm în urmă povestea haideţi să îi învăţăm pe jurnaliştii din Republica Moldova să redacteze o ştire, să realizeze un reportaj, presa de aici este foarte bună».
 
 Conform proiectului, şi alţi jurnalişti, din Italia, Spania, Anglia, Ucraina, Ungaria, Serbia vor merge în România ca să realizeze cu echipa TVR Cluj reportaje despre UE şi fondurile europene.
Ştiri similare