Sîmbătă, 27 Septembrie 2014, 11:15 Politic
175
UE va acorda Moldovei 28 millioane de euro pentru consolidarea măsurilor de încredere
UE va acorda Moldovei 28 millioane de euro pentru consolidarea măsurilor de încredere
În următorii patru ani, Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 28 de milioane de euro pentru consolidarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului. Despre aceasta a declarat jurnaliştilor şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan.
El a menţionat că în acest an, UE a oferit 13,1 milioane de euro, care au fost investiţi în realizarea a 100 de proiecte în Zona de Securitate, care vizează reparaţia drumurilor, grădiniţelor şi construcţia centrelor de sănătate. De asemenea, o parte din bani au fost alocaţi societăţii civile pentru realizarea proiectelor de apropiere a celor două maluri ale Nistrului.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, susţine că proiectele europene au menirea să reunească ţara, nicidecum să o dezbine.

"Noi ne dorim ca acest conflict să nu mai reprezinte o barieră în calea dezvoltării RM şi integrării în UE. Soluţia pentru aceasta este deschiderea coşului trei de probleme ce ţine de procesul de reglementare politică a conflictului şi securitate. Majoritatea cetăţenilor văd Transnistria ca parte a RM, iar în acest sens este nevoie de consolidare a capacităţilor Biroului pentru Reintegrare, dar şi a întregii societăţi moldoveneşti pentru identificarea unei soluţii viabile", a precizat Balan.