Marţi, 24 Iunie 2014, 18:05 Politic
cotidian
970
Studiu: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru partide
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru partide politice. PCRM, PLDM, PD şi PL sunt formaţiunile care ar atinge pragul electoral de 6%. Cel puţin aşa arată datele unui studiu sociologic prezentat, astăzi, de Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova.
Potrivit sondajului, pentru Partidul Comuniştilor ar vota 26,2% dintre respondenţi, iar Partidul Liberal Democrat ar acumula 17,1% din voturi. Circa 10 la sută ar vota pentru Partidul Democrat, iar pentru Partidul Liberal în jur de 7 la sută dintre respondenţi. Datele sondajului arată că Partidul Liberal Reformator ar acumula 4,2 sută din sufragii, număr insuficient pentru a trece de pragul electoral de 6%. Rata celor nehotărâţi este de 28,5%. Cetăţenii au fost întrebaţi şi despre încrederea în politicieni.

Sergiu Raevschi, preşedinte, Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova: «Primele două locuri este Iurie Leancă este la egalitate de puncte cu Dorin Chirtoacă, doar că Iurie Leancă are mai mult cu 2% la foarte multă încredere. Al doilea este Dorin Chirtoacă, cu aproximativ 37 la sută ambii procente la încredere».

În top urmează liderul PDM, Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, liderul PCRM, Vladimir Voronin, liderul PLDM, Vlad Filat şi şeful statului Nicolae Timofti.

Cât ţine de vectorul european al ţării, 46 la sută dintre respondenţi se regăsesc în Uniunea Europeană, iar 32 la sută – în Uniunea Vamală. 22 la sută dintre respondenţi sunt indecişi.

Dumitru Stratan, expert independent : «41% au argumentat că unul dintre partenerii strategic  ai Republicii Moldova este Uniunea Europeană, acest lucru fiind argumentat prin aspect macroeconomic prin exporturi, în jur de 48% spre UE».

43 la sută dintre respondenţi cred că Moldova ar trebui să adere la NATO, iar 48 la sută sunt împotrivă. Datele sondajului au mai arătat că 30 la sută dintre respondenţi consideră că lucrurile în Republica Moldova merg în direcţia corectă, iar 40 la sută consideră că direcţia este greşită. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, corupţia şi preţurile mari rămân principalele probleme din societate. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.100 de persoane, în perioada 26 mai – 10 iunie curent în 57 de localităţi din ţară. Marja de eroare este de 3%.
Ştiri similare
OMS: Epidemia de Ebola depăşeşte pragul de 10.000 de cazuri Duminică, 26 Octombrie 2014
22
OMS: Epidemia de Ebola depăşeşte pragul de 10.000 de cazuri
Accident feroviar la Uncgheni cu zeci de răniţi, simulare Duminică, 26 Octombrie 2014
148
Accident feroviar la Uncgheni cu zeci de răniţi, simulare

Citeşte tot