Marţi, 04 Noiembrie 2014, 18:20 Politic
cotidian
229
Preşedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, este aşteptat la Chişinău
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Preşedintele ales al Consiliului Europei, Donald Tusk, va efectua o vizită la Chişinău. Anunţul a fost făcut la întrevederea cu liderul PLDM, Vlad Filat. Ce au mai discutat cei doi oficiali, aflaţi din grupajul de ştiri care urmează.
PARTIDUL COMUNIST REFORMATOR AR PUTEA FI EXCLUS DIN CURSA ELECTORALĂ

Curtea de Apel Chişinău a admis azi cererea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la suspendarea deciziei Ministerului Justiţiei de înregistrare a Partidului Comunist Reformator din Moldova.

Astfel, potrivit Colegiului Curţii de Apel, decizia Ministerului Justiţiei  din 23 iunie 2014 cu privire la  înregistrarea Partidului Comunist Reformator este suspendată până la examinarea cauzei în fond.

Potrivit unui comunicat al Partidului Comuniştilor, până la decizia finală a instanţei, activitatea partidului condus de Ruslan Popa este înafara legii. Totodată, comuniştii reformatori nu vor avea dreptul să utilizeze simbolul înregistrat de ministrul de resort.

Potrivit aceluiaşi comunicat, Comisia Electorală Centrală este obligată să excludă acest Partidul Comunist reformator din cursa electorală, în caz contrar, va fi încălcată legislaţia în vigoare. Decizia Curţii de Apel Chişinău este definitivă şi irevocabilă din momentul emiterii.

ŞEFUL LEGISLATIVULUI VA PARTICIPA LA ŞEDINŢA PARLAMENTULUI EUROPEAN ÎN CARE VA FI RATIFICAT ACORDUL DE ASOCIERE CU UE 
 
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, va participa la şedinţa plenară a Parlamentului European în care va fi ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Bruxelles, pe 12 şi 13 noiembrie. Anunţul a fost făcut la întrevederea dintre Corman cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, aflat în vizită în Republica Moldova. La Bruxelles, speakerul va avea întrevederi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz şi cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Menţionăm că, pe 16 octombrie, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat, cu o majoritate de voturi, ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE. Până în prezent, Acordul de Asociere a fost ratificat de parlamentele din România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania şi Malta.

Preşedintele PPE a avut întrevederi şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. În contextul alegerilor, Daul s-a arătat convins că alegătorii moldoveni vor face alegerea potrivită, deoarece s-au convins că ralierea Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene înseamnă consolidarea instituţiilor democratice, afirmarea statului de drept, asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi un nivel de trai mai bun.

LIDERUL PL, MIHAI GHIMPU A BLAMAT ACŢIUNILE REFUGIAŢILOR TRANSNISTRENI
 
Liderul PL, Mihai Ghimpu, critică acţiunile refugiaţilor transnistreni, care au dat busna, ieri, în sediul primăriei, cerând să-şi privatizeze apartamentele.
 
Mihai Ghimpu, lider PL: «Absolut nu au dreptate, a spus primarul că 60 de milioane, că nu are de unde să dea primăria, sunt alegeri, vor compromiterea PL a primarului Dorin Chirtoacă».

Liderul liberalilor s-a referit şi la reformarea justiţiei. Politicianul a pomenit despre experienţa sa din trecut în acest domeniu.

Mihai Ghimpu, lider PL: «Eu ţin minte când lucram judecător şi eu ştiam de acum că dosarul acesta o să fie anulat de comitetul central, atunci corupţia era de partid, acum banul şi puterea joacă. Îmi pare rău că am votat pentru un stat corupt atunci când ma întrebat pentru sau împotrivă, când am votat Declaraţia de Independenţă».

Partidul Liberal figurează pe locul 13 în buletinul de vot.

PARTIDUL COMUNIŞTILOR NU VA DENUNŢA ACORDUL DE ASOCIERE CU UNIUNEA EUROPEANĂ
 
Vladimir Voronin rămâne pe poziţii, Partidul Comuniştilor nu va denunţa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Vladimir Voronin, preşedinte PCRM: «Cine a spus că pentru a adera la Uniunea Vamală sau altă uniune trebuie să denunţi ceva semnat anterior. Dacă în Acordul de Asociere sunt prevederi care, sau nu se potrivesc Moldovei sau sunt premature, sau nu suntem pregătiţi pentru a le implementa, noi vom ruga Comisia Europeană sau cei care l-au elaborat, să ne aşezăm la masa negocierilor şi să revedem prevederile pe care le considerăm inoportune».
 
Cât despre faptul că Belarus a interzis săptămâna trecută importul de carne din ţara noastră, Voronin a îndemnat autorităţile din Moldova să întreprindă măsuri concrete, întrucât ţările care au impus embargou s-ar putea răzgândi. De asemenea, Voronin a declarat că nu va face coaliţie cu foştii colegi de partid, în caz că aceştia vor accede în Parlament.

Vladimir Voronin, preşedinte PCRM: «Noi o să câştigăm majoritate parlamentară, care coaliţie. Voi ce, glumiţi, care coaliţie. Eu stimez poziţiile politice a oricărui personaj, le stimez aceste poziţii, că el are poziţii, el stă ferm pe aceste poziţii, îmi place, nu îmi place, asta e altă problemă, aşa cum eu pot să nu îi plac cu poziţiile noastre, dar eu nu stimez şi nu o să stimez niciodată şi nu o să fac niciodată niciun fel de alianţă sau coaliţie cu trădătorii».
 
Voronin a mai anunţat că o delegaţie a PCRM a participat, la cel de-al 35-lea congres al Uniunii Patidelor Comuniste, desfăşurat la Minsk.
 
PREŞEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN VA VIZITA REPUBLICA MOLDOVA
 
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, întreprinde o vizită în Polonia, la invitaţia premierului polonez, Donald Tusk, preşedintele ales al Consiliului European. Vlad Filat este însoţit de ministrul degrevat al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Discuţiile din cadrul întrevederii s-au axat pe scrutinul parlamentar din 30 noiembrie şi situaţia politică internă a Republicii Moldova.

Oficialul polonez a apreciat performanţele în cadrul Parteneriatului Estic şi  curajul cu care PLDM, în calitate de partid aflat la guvernare, a promovat reformele importante şi necesare. De asemenea, Donald Tusk a anunţat că una din primele vizite, pe care le va întreprinde în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European, va fi în Republica Moldova.

CEC A DECIS SĂ DESCHIDĂ 26  DE SECŢII DE VOT PENTRU CETĂŢENII DIN STÂNGA NISTRULUI

Mai multe secţii de votare pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Comisia Electorală Centrală a decis să fie deschise 26 de secţii de vot în acest scop, cu 5 mai multe decât la scrutinul din 2010. Astfel, moldovenii din regiunea transnistreană vor putea să vină la urne la Coşniţa, Cocieri, precum şi în câteva localităţi din raionul Căuşeni.

Iurie Ciocan, preşedinte CEC: «Au fost împuternicite suplimentar trei secţii de vot din Chişinău, în Cahul, Bălţi, au fost încă câte un birou şi la Criuleni un birou».
 
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cetăţenii din regiunea transnistreană vor fi înscrişi într-o listă separată şi vor arunca buletinele în urne speciale.
Iurie Ciocan, preşedinte CEC: «Nu vor fi tabulate rezultatele separat, dar vor fi numărate separat pentru a avea inclusiv şi o evidenţă statistică».
 
Reprezentanţii CEC au cerut Ministerului de Interne să asigure respectarea ordinii publice la alegeri. Totodată, CEC a făcut apel la Comisia Unificată de Control şi la observatorii internaţionali să monitorizeze desfăşurarea scrutinului. Asta după ce la alegerile trecute, votarea în unele localităţi din Transnistria, aflate sub jurisdicţia Chişinăului, au fost date peste cap de administraţia de la Tiraspol. Tot astăzi, CEC nu a dat curs solicitării candidatului independent la alegeri Alexandru Miţcul de a fi înregistrat, pe motiv că nu a prezentat listele de subscripţie.
Ştiri similare
 • Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 19:03 Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori
  115
 • Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 18:00 Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău
  112
 • Moldovenii continuă să sprijine parcursul european al ţării Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 17:51 Moldovenii continuă să sprijine parcursul european al ţării
  136
 • Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 17:50 Noul comisar european pentru politica de vecinătate şi extindere vine la Chişinău
  40
 • Spania a delegat un nou ambasador în Moldova Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 16:45 Spania a delegat un nou ambasador în Moldova
  43
 • Premierul Iurie Leancă se află primul în clasamentul cei mai influenţi politicieni din luna octombrie Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 14:56 Premierul Iurie Leancă se află primul în clasamentul cei mai influenţi politicieni din luna octombrie
  178
 • Parlamentul Republicii Moldova va prelua preşedinţia APCEMN Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 13:39 Parlamentul Republicii Moldova va prelua preşedinţia APCEMN
  58
 • SUA vor oferi 10 mln de dolari pentru sporirea securităţii interne a Moldovei Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 13:00 SUA vor oferi 10 mln de dolari pentru sporirea securităţii interne a Moldovei
  151
 • Liderul PLDM, Vlad Filat, s-a întâlnit cu preşedintele Seimului polonez, Radoslaw Sikorski Miercuri, 05 Noiembrie 2014, 09:33 Liderul PLDM, Vlad Filat, s-a întâlnit cu preşedintele Seimului polonez, Radoslaw Sikorski
  108
Germania evocă sancţiuni împotriva rebelilor pro-ruşi Miercuri, 05 Noiembrie 2014
19
Germania evocă sancţiuni împotriva rebelilor pro-ruşi
Termocom solicită achitarea plăţilor pentru energia termică Miercuri, 05 Noiembrie 2014
103
Termocom solicită achitarea plăţilor pentru energia termică
S-au redus preţurile la producţie agricolă Miercuri, 05 Noiembrie 2014
22
S-au redus preţurile la producţie agricolă
Europa rămâne principalul furnizor de gaze pentru Ucraina Miercuri, 05 Noiembrie 2014
118
Europa rămâne principalul furnizor de gaze pentru Ucraina
Demarează concursul Marca comercială a anului Miercuri, 05 Noiembrie 2014
49
Demarează concursul Marca comercială a anului
Bugetul de stat a încasat 179 mln lei din vânzarea acţiunilor Miercuri, 05 Noiembrie 2014
58
Bugetul de stat a încasat 179 mln lei din vânzarea acţiunilor
Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori Miercuri, 05 Noiembrie 2014
115
Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori

Citeşte tot