Luni, 29 Septembrie 2014, 21:09 Economic
145
România vrea să ofere Republicii Moldova gaze cu 20% mai ieftine decât cele ruseşti
România vrea să ofere Republicii Moldova gaze cu 20% mai ieftine decât cele ruseşti
Romgaz şi Petrom au înaintat câte o ofertă companiei de stat din Moldova pentru livrarea de gaze prin conducta Iaşi - Ungheni, însă pentru moment, nu se realizează niciun export, au declarat pentru AGERPRES surse din sectorul energetic.
Reprezentanţii Departamentului pentru Energie au precizat că preţul din ofertele companiilor româneşti este cu 20% mai mic decât cel al gazelor ruseşti.

"Există două oferte făcute de societăţi româneşti către compania de stat Energocom din Republica Moldova la preţuri de livrare la graniţă cu aproximativ 20% mai mici decât cele practicate de Gazprom pe această piaţă. Construcţia şi punerea în funcţiune a gazoductului Iaşi — Ungheni a creat pentru consumatorii din zona Ungheni posibilitatea unei alternative în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale", se arată în răspunsul Departamentului pentru Energie.

Prin această conductă, se pot livra 14.000 de mc de gaze pe oră, adică 3% din consumul Republicii Moldova.

"Estimăm că vom folosi în curând această oportunitate dar este decizia companiei de stat din Republica Moldova când anume va dori să facă acest lucru. România şi-a ţinut promisiunile şi am reuşit finalizarea acestui important proiect de infrastructură energetică în timpul agreat şi cu un buget final de cheltuieli sub cel planificat iniţial. Vom continua să încurajăm dezvoltarea infrastructurii energetice şi interconectarea sistemului energetic din Republica Moldova cu cel din România", a mai spus reprezentanţii Departamentului pentru Energie.

Site-ul oficial al Ministerului Economiei din Republica Moldova anunţa, în 10 septembrie, că Uniunea Europeană va aloca suplimentar 10 milioane de euro (12,9 milioane de dolari) pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova.
Ştiri similare