Gazul românesc va ajunge în Moldova în luna noiembrie
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Gazul românesc va ajunge în Moldova în luna noiembrie. Acesta este un nou termen anunţat de autorităţi, după inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Iniţial, responsabilii promiteau că primele livrări de combustibil în ţara noastra vor fi în luna septembrie.
Autorităţile susţin că întârzierea livrărilor gazelor de peste Prut este motivată prin faptul că întreprinderea care va gestiona conducta trebuie să obţină licenţă din partea Angenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi stabilirea tarifului la gaze.
Mariana Botezatu, director al Departamentului pentru Securitate Energetică, Ministerul Economiei: «Pentru primirea licenţei, Vestmoldtransgaz trebuie să aibă în gestiune ori în capitalul statutar acea conductă déjà transmisă». Astfel, autorităţile estimează că déjà în luna noiembrie, la Ungheni, vor ajunge primii metri cubi de gaze naturale româneşti. Ce e drept, volumul de gaze va acoperi doar o parte din necesitatea de consum. Moldovenii vor simţi cu adevărat beneficiile proiectului abia către anul 2017, după ce va fi finalizată extinderea conductei de la Ungheni la Chişinău. Mariana Botezatu, director al Departamentului pentru Securitate Energetică, Ministerul Economiei: «Odată cu finalizarea etapei a doua, Ungheni Chişinău, vom fi capabili să luăm până la 2 miliarde m3 de gaze, ce va asigura integral necesitatea părţii drepte a Moldovei. Dacă vorbim de etapa a doua, implementarea nemijlocită o planificăm pentru 2016-2017». Pentru realizarea celei de-a doua etape a proiectului şi anume, prelungirea conductei de la Ungheni la Chişinău, Uniunea Europeană va mai aloca 10 milioane de euro. Alexandre Darras, manager de proiect, delegaţia Uniunii Europene în Moldova: «Pentru a asigura cu gaze naturale toată ţara prin această conductă, trebuie să mai construim o staţie de comprimare şi abia apoi va fi extinsă la Chişinău. Mai este mult de lucru, sunt multe discuţii la Bruxelles şi Chişinău, iar băncile europene sunt dispuse să susţină proiectul». Amintim că gazoductul Iaşi Ungheni a fost inaugurat cu mult fast pe 27 august curent. Construcţia conductei a început în urmă cu un an. Costul total al proiectului constituie 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane, reprezintă un grant oferit de Uniunea Europeană. Finalizarea gazoductului va permite Moldovei să-şi diversifice sursele energetice. În prezent, unicul furnizor de gaze naturale pentru ţara noastră este Federaţia Rusă. Menţionăm că în ultimii 3 ani, Uniunea Europeană a alocat Moldovei circa 40 de milioane de euro pentru sectorul energetic.
Ştiri similare
|
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
0 Expert: ”Cerinţele europene, ne fac mai calitativi”
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
4 Peste cinci ani Transnistria poate rămâne fără medici
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
13 Acordul de finanţare a Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb cu UE, aprobat de Guvern
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
46 Familiile social vulnerabile vor beneficia de ajutor material
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
463 Blocaţi între trecut şi viitor
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
40 Copiii orfani şi cu dizabilităţi din Hînceşti vor primi adăpost la un Centru specializat
Sîmbătă, 08 Noiembrie 2014
130 A decedat deputatul PLDM Ivan Ionaş Citeşte tot
Vineri, 07 Noiembrie 2014
1015 Expert: ”După alegeri, în Moldova lupta politică va fi pe viaţă şi pe moarte”
Joi, 06 Noiembrie 2014
772 Mihai Petrache: ”Partidele extraparlamentare au şanse de a ajunge la guvernare”
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
598 CEDO s-a pronunţat în cazul unei moldovence care nu este lăsată să-şi vadă copilul Citeşte tot |