Miercuri, 29 Octombrie 2014, 17:55 Economic
cotidian
598
Aproape 200 de lectori universitari au protestat în faţa Guvernului
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Protest la Guvern. Circa 200 de lectori universitari în frunte cu reprezentanţii sindicatelor au cerut majorarea salariilor. Profesorii susţin că au fost traşi pe sfoară de autorităţi, întrucât nu au primit majorarea salarială care li s-a promis.
Lectorii susţin că Guvernul nu s-a ţinut de cuvânt atunci când a promis salarii mai mari cu 20 la sută în educaţie.

Dumitru Ivanov, preşedinte Consiliul Sindicatului în Educaţie: «Păi au dat 10%, dar noi am negociat 20%, cu documentul semnat de prim-ministru, de comisie, au fost 6 miniştri la negocieri şi acum şi-au făcut mendrele cum au vrut ei».

Oxana Golbovschi, lector, Universitatea Ion Creangă: «Dacă s-a promis la toţi, ar trebui să fie egalitate la noi în ţară, dacă există în general, dacă nu, noi o să venim aşa în fiecare zi să obţinem ce ni se cuvine şi ce trebuie să avem».

Nicanor Ţurcanu, lector, USM: «Am venit să le amintim guvernanţilor că noi nu aici trebuie să fim, locul nostru este în auditoriu, la catedră».
Lectorii au fost susţinuţi de sindicalişti, dar şi de personalul tehnic din universităţi.

Pe de altă parte, premierul Iurie Leancă susţine că doar angajaţii din şcoli şi grădiniţe urmau să primească salarii cu 20 la sută mai mari. Cât despre cei din învăţământul superior, creşterea salarială a fost stabilită de 10 la sută. Chiar şi aşa, Leancă nu exclude că lectorii vor fi remuneraţi mai bine.

Iurie Leancă, prim-ministrul RM: «Codul Educaţiei le oferă o autonomie mai largă universităţilor şi administraţiile au şansa să majoreze aceste salarii chiar azi l-am văzut pe rectorul USM care m-a anunţat că senatul a decis să majoreze cu 20 la sută salariile în universitate şi acest lucru pot să-l facă şi celelalte universităţi».
Salariile profesorilor au fost majorate de la 1 septembrie curent. În instituţiile de învăţământ din ţară sunt angajaţi circa 120 de mii de oameni.
Cursul a atins un nou maxim istoric de 14.8069 lei pentru un dolar SUA Vineri, 31 Octombrie 2014
85
Cursul a atins un nou maxim istoric de 14.8069 lei pentru un dolar SUA
Apă-Canal Chişinău anunţă sistări temporare de apă Vineri, 31 Octombrie 2014
262
Apă-Canal Chişinău anunţă sistări temporare de apă
În Moldova vor fi deschise 21 de secţii de votare pentru prezidenţialele din România Vineri, 31 Octombrie 2014
124
În Moldova vor fi deschise 21 de secţii de votare pentru prezidenţialele din România

Citeşte tot