• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Luni, 13.02.2017, 13:24 Social
194
Recomandările ANSA pentru prevenirea gripei aviare
Recomandările ANSA pentru prevenirea gripei aviare
Respectarea condiţiilor de zooigienă şi nutriţie poate minimiza cazurile de îmbolnăvire a păsărilor cu gripa aviară. Virusul N5H8 a fost raportat în 21 de ţări, a anunţat, într-o conferinţă de presă, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Vsevolod Stamati.
Gripa aviară poate ajunge în Moldova prin importul cărnii de pui infestate, dar şi cu păsările călătoare. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar oamenii pot fi purtători ai acestuia.

Pentru a diminua riscurile de infectare, ANSA recomandă ca unităţile în care se cresc păsări să fie împrejmuite, iar accesul să se facă pe o singură intrare.

Angajaţii producătorilor mari trebuie să anunţe dacă cresc păsări acasă deoarece pot fi purtători de virus. La fel, se impune interzicerea accesului persoanelor străine în spaţiile în care cresc păsări şi acoperirea cu plasă a spaţiilor în aer liber pentru a împiedica accesul păsărilor sălbatice.

Păsările bolnave de gripă aviară mor în 2-3 zile de la infectare. Printre simptome  se numeră lipsa poftei de mâncare, învineţirea bărbiei şi a crestei păsărilor.

Centrul de diagnostic din cadrul ANSA va prelua probe biologice pentru a confirma boala.