• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 29.12.2016, 21:00 Social
2999
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu interpretul Pasha Parfeni
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu interpretul Pasha Parfeni
Invitatul emisiunii de astăzi al emisiunii ”Interpol” este interpretul Pasha Parfeni.
Toţi venim pe lume buni, dar cu timpul unii se schimbă şi oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să se schimbe. Şi Maia Sandu, Andrei Năstase, Igor Dodon, Renato Usatîi trebuie să discute, să facă ceva împreună.

Doresc la fiecare dintre noi ca în noul an să facem cunoştinţă cu oameni minunaţi, să redescoperim copilul dintre noi şi să credem cu adevărat că anul care vine va fi mai bun. Credeţi în oamenii de alături că vor fi mai buni. Şi să avem mai mult curaj şi unitate.

Dacă m-aş afla la un concert şi acolo s-ar afla Vlad Plahotniuc, cu siguranţă i-aş spune ceva.

Ca şi fiecare om, îmi este frică de cee ace se întâmplă în ţara naostră. De asta şi reacţionez în asemenea mod. În acest an, multe persoane au fost intimidate şi sper foarte mult ca aceste acţiuni să nu se intensifice. Acest trend este regional, nu este doar în ţara noastră. Şi în România este la fel, Ucraina, Rusia.

Toţi cetăţenii aşteaptă să trăiască mai bine în această ţară, indiferent de limbă, naţionalitate şi altele.

Unii membri PSRM cunosc că nu văd cu ochi buni regimul şi cred că ar putea schimba ceva, spre deosebire de PDM.

Acest an a fost pentru mine greu, dar sper ca 2017 să nu fie mai rău decât acesta care trece. Dar sunt convins că totul va fi bine şi nu trebuie să ne oprim. Nu îmi pare rău pentru acţiunile întrerpinse şi poate trebuia să-mi exprim poziţia civică mai devreme.

Oamenii mă sprijină în lupta pe care o duc contra regimului. La fiecare pas, oamenii încearcă să mă susţină, începând de la vamă şi terminând cu comercianţii de la care procur ceva. Oamenii sunt solidari. Ştiu că mulţi colegi sunt gata să spună ce gândesc şi îi îndemn să facă acest pas mai rapid. Doar aşa putem să începem să schimbăm ceva în ţară.

Am devenit în acest an mai serios, pentru că trebuie să fiu atent la ce spun şi cum sunt interpretate mesajele mele de către societate.

Sunt de părere că geopolitica trebuie să dispară din discursurile politicienilor şi să nu mai încerce să disperseze societatea. Acum nu există politicieni de stânga şi de dreapta. Toţi sunt controlaţi politic de Plahotniuc. Este un joc politic.

Partenerii străini atunci când strigă că vor judecăţi corecte, dar aleg să susţină acest regim, nu este corect şi începi să nu mai crezi în aceşti parteneri.

Aş vrea să mă ocup de piar, dar contra regimului. Unii colegi mi-au spus că am îmbrăcat tricoul ”Nu Plaha” pentru a-mi face piar, dar nu e aşa. Nu eu am construit acest regim. 

Colegii mei de breaslă ignoră să discute cu mine despre problemele societăţii. Dar eu şi Cătălin nu suntem marionete ca să ne conducă cineva. Şi mulţi dintre ei preferă să tacă.

Eu nu plec deoarece rudele mele sunt aici, ne vedem odată în lună, dar dacă voi pleca peste hotare, nuştiu cum îi voi vedea. Cei care pleacă se văd destul de rar. Nu vreau să plec din cauza regimului oligarh.

Am ales să rămân în ţară pentru că toate rudele sunt aici, este casa mea aici. Dacă voi pleca peste hotare, când o să îmi văd rudele, pe mama, bunica. Eu nu vreau să las oamenii dragi aici. Unde să plec, cum să plec?.

Migraţia îşi spune cuvântul, toată forţa de muncă pleacă peste hotare şi nu are cine achita impozitele la stat. Degrabă nu va mai avea cine să lucreze.

Mi-aş dori ca în câţiva ani să văd ţara noastră cu mai multe valori, ca oamenii să se conducă după aceste valori şi poate s eva schimba ceva. Acum nici nu mai ştiu în ce veac ne aflăm. Noi ne-am împotmolit rău de tot.

Este o trădare de patrie să pleci acum din ţară, în asemenea condiţii. Eu nu voi pleca şi nu îi condamn pe cei care au plecat. Eu încă rezist aici în ţară.Sunt înconjurat de oameni buni şi sunt mulţi. Suntem mulţi, dar avem nevoie de un plan după care să ne conducem şi să câştigăm. Mai devreme sau mai târziu trebuie să vină oameni la putere care să schimbe lucrurile în ţara noastră.

Atâta timp cât vom sta cu mâinile în jos, resursele administrative îi va distruge pe oamenii slabi, doar cei puternici vor câştiga Şi eu nu vreau ca să existe aşa ceva în ţara noastră, nu vreau ca oamenii să treacă prin asta.

Cred că oamenii deştepţi şi cinstiţi nu trebuie să intre în jocul băieţilor răi. Trebuie să renunţe la asta.

Cred că totul a început din ograda noastră. Atunci când unii tineri au încercat să-şi expună un status în societate. Şi asta se referă la politicenii noştri şi îi vedem cum vorbesc la cameră, ce gânduri au. Oamenii deştepţi nu se vor implica în politică. Doar băieţii răi câştigă alegerile şi de asta avem o astfel de politică.

Cred că o parte a societăţii va manipula întotdeauna cu dezbinarea societăţii. Dar cred că mulţi oameni înţeleg de ce suntem dezbinaţi. Este vorba de furtul miliardului şi politicienii care încearcă să dezbine societatea prin politica pe care o manifestă. Dar cred că trebuie să vorbim mai puţin despre asta.

Şi faţă de mine şi Cătălin s-a luat o poziţie ca să-i sperie pe alţi artişti. Să înţeleagă că dacă vor face la fel, vor fi excluşi ca şi noi de la concerte. A fost un mesaj clar şi direct. Şi colegii noştri înţeleg cum stau lucrurile şi m-au criticat de faptul că mă implic în politică. Dar eu nu fac asta, eu nu fur bani de la nimeni. Eu doar îmi exprim poziţia faţă de ceea ce se întâmplă în societate.

Sunt valori pe care le are fiecare societate. Un an în urmă, am început să alerg în parcul Valea Morilor. Şi este interesant când ştii că nimeni nu îţi va pune cuţitul în spate. Şi te simţi fericit când oamenii simpli îşi arată respectul faţă de tine. Şi cred că fiecare persoană decide ce valori să îmbrăţişeze.

În prezent, fiecare cetăţean al ţării refuză să mai creadă că situaţia se va schimba. Oamenii nu mai cred că dacă vor fi mai buni, se va schimba ceva, de asta fiecare recurge la diferite acţiuni şi se aliază cu regimul oligarhic.

Anii mei de studenţie i-am petrecut în Tiraspol şi acţiunile care se petreceau la Chişinău treceau pe alături, nu eram implicat în viaţa de aici, am făcut muzică acolo. 10 ani în urmă eram prea tânăr să înţeleg ce se întâmplă la Chişinău, acum este altceva.

Consider că colegii mei de scenă sunt în stare de repaus acum, să vadă cine va câştiga politic. Până recent, artiştii susţineau alt regim politic, iar acum, susţin regimul oligarhic, iar ei nu vor spune direct, pentru că le este ruşine. Gândesc că  artiştii care au susţinut regimul comunist nu se compară cu cel oligarhic.

Mi-a fost interesant cu ce s eva termina toată această situaţie. Este clar că cineva a dat ordine, în special pentru organizatori. Până acum, nu am primit nicio explicaţie din partea organizatorilor de ce am fost excluşi de la concert.

Eu am acceptat o altă poziţie, în comparaţie cu colegii mei, care au beneficii de pe urma acţiunilor lor, sunt loiali puterii. În data de 10, eu şi Cătălin nu am cântat pe scena ”Potcoavei de Aur”. Şi am înţeles că poziţia noastră civică a influenţat faptul că am fost interzişi să cântăm la concerte.

În data de 28 august 2016, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, am fost implicat în concert şi am văzut feţele politicienilor şi a preoţilor, care stăteau în primul rând. Iar oamenii au stat înconjuraţi cu un gard şi nu am putut vedea nimic. Până am început să cânt, am stat şi eu alături de oameni şi mi-a fost ruşine că a trebuit să stau în asemenea condiţii. Şi după ce oamenii au început să strige ”Ruşine”, am înţeles că nue ste corect cum au procedat politicienii că au restricţionat accesul populaţiei la concert, care au venit la sărbătoare.

Pot să spun că m-am descoperit pe mine prin acţiunile întrerpinse. De câte ori am luat o poziţie civică, m-am simţit mai uman. Au început să mă doară problemele sociale, mai ales sărăcia.