• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 10.12.2014, 17:33 Social
cotidian
600
Femeile supuse violenţei în familie preferă să nu vorbească despre acest lucru
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Peste 1.000 de femei au apelat la ajutor împotriva violenţei domestice în acest an, în cadrul Asociaţiei „Casa Mărioarei”. Aici, victimele au avut parte de adăpost, asistenţă psihologică, medicală, dar şi juridică. Unele femei au rămas chiar şi să lucreze în cadrul instituţiei.
Oxana a ajuns la „Casa Mărioarei” acum 10 ani. Femeia a apelat la ajutorul specialiştilor după ce nu a mai putut îndura bătăile soţului.
 
Oxana, fostă beneficiară: «Mă bătea şi pe mine, şi fetele. Mă adresam la primar, la poliţistul de sector, el spunea că o să i-a măsuri cu dânsul. La urmă venea acasă şi mai tare mă bătea că de ce m-am adresat».
 
După ce i s-a acordat consiliere psihologică, Oxana a fost ajutată să obţină şi divorţul de soţ, precum şi casa, care era a mamei sale, dar care fostul bărbat vroia să i-o ia. Astăzi, Oxana lucrează la „Casa Mărioarei”, care, între timp, i-a devenit adevărata casă. La finele campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, zeci de primari din toată ţara s-au implicat şi au semnat un angajament că vor organiza acţiuni de prevenire şi informare privind violenţa în familie.

Elena Burcă, preşedinte Asociaţia împotriva violenţei „Casa Mărioarei”: «Femeile care suferă ţin asta ascuns. Şi dacă ele aud că se vorbeşte, noi vorbim pentru ca ele să iasă, să vină să spună, să ştie că este lege care le apără, să ştie că sunt centre care le oferă servicii gratuite».
 
Asociaţia „Casa Mărioarei” a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa şi cu suportul regretatei primei doamne Antonina Lucinschi. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Petru Lucinschi, care mereu şi-a susţinut soţia în activităţile pe care le iniţia.

Petru  Lucinschi, preşedinte al RM (1997-2001): «Cultura omului se determină prin atitudinea faţă de femeie. Dar dacă mai vorbim faţă de mamă, faţă de soră, faţă de familie în general, asta e un lucru fără de care nu este viaţă. Eu mă bucur foarte mult că pe parcursul acestor ani 15.000 de femei, foarte frumos lucru că cele care au fost beneficiare, au căzut în aşa situaţii, acuma crează un consiliu ca să le povestească şi altor».
 
De la fondare, peste 15.000 de femei au apelat la ajutor la „Casa Mărioarei”.