• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 23.10.2014, 17:55 Social
cotidian
1096
Efrim: Programul „Femida” a fost implementat în toate instanţele de judecată
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Mai mult de jumătate din acţiunile ce ţin de reforma justiţiei au fost implementate. Restul sunt în curs de realizare, a dat asigurări ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul unei conferinţe internaţionale. Pe de altă parte, şeful adjunct al misiunii ambasadei SUA în Republica Moldova, Kara Mcdonald, a precizat că ramân mult de facut în managementul activităţii instanţelor de judecată.
După evenimentele din aprilie 2009,  judecătorii din Moldova au fost obligaţi să înregistreze toate şedinţele. În acest scop, s-au cheltuit peste trei milioane de lei pentru dotarea sălilor de judecată cu un echipament special pentru înregistrarea audio. Însă nu toţi judecătorii înregistrau şedinţele de judecată, invocând diferite motive. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim dă asigurări că în prezent, nu mai există astfel de cazuri.

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei: «Au fost instanţe unde nu se înregista practic nicio şedinţă, după o intervenţie a Consiliului Superior  al Magistraturii au fost pornite mai multe măsuri disciplinare, au fost sancţionaţi mai mulţi preşedinţi de instanţe  şi judecători. Au fost expicaţii diferite că ba nu le lucrează echipametul, ba că nu cunosc, ba că pierd foarte mult timp. Acum, situaţia s-a schimbat,  vă spun că procentul înregistrărilor tinde spre 100%».
 
Între timp, şeful adjunct al misiunii ambasadei SUA  în Republica Moldova, Kara Mcdonald,  a declarat că în ultimii ani, şedinţele de judecată au devenit mai transparente, însă sistemul de management al activităţii instanţelor de judecată trebuie modernizat.

Kara C.Mcdonald, şef-adjunct al misiunii, ambasada SUA în RM: «Unul dintre exemplele care demonstrează că instanţele de judecată din Moldova devin mai transparente, este distribuirea aleatorie a dosarelor. Este un progres important, dar foarte multe rămân să fie făcute».

Într-un raport al World Economic Forum, Republica Moldova se clasează pe locul 141 la independenţa justiţiei din 144 de state analizate. Astfel, ţara noastră este surclasată de Ucraina şi de state ca Mozambic, Rusia şi Uganda. Menţionăm că Uniunea Europeană a alocat 60 de milioane de euro pentru reformarea justiţiei, care se va derula până  în 2016.