• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 02.04.2014, 17:35 Social
1485
Cei care au demolat monumentul din strada Ismail 17 ar putea rămâne fără licenţă
Dirigintele de şantier şi proiectantul construcţiei care va fi înălţată pe locul monumentului de arhitectură demolat în centrul capitalei riscă să rămână fără licenţă de activitate.
Astăzi inspectorii de stat în construcţii au emis o prescripţie de sistare a lucrărilor pe motiv că executantul a încălcat prevederile autorizaţiei emise de autorităţile locale. În loc să consolideze clădirea care datează din secolul 19 au purces la demolare, ceea ce reprezintă o infracţiune. Agenţia pentru Inspectarea Monumentelor a sesizat Procuratura pe acest caz.
Potrivit autorizaţiei de construcţie eliberată de subdiviziunile primăriei în noiembrie 2013, agentul economic era obligat să consolideze clădirea- monument care i-a aparţinut unei aristocrate Pelaghia Ciorbă şi a fost construită acum două secole.  Executanţii lucrărilor au purces însă la demolări, justificându-şi acţiunile prin faptul că edificiul era grav avariat.
Ion Ştefăniţă, Directorul Agenţiei Pentru Inspectarea Şi Restaurarea Monumentelor: «În expertiză este spus clar că trebuie să fie luate măsuri de consolidare, consolidarea pereţilor care sunt deterioraţi dar nu a menţionat că trebuie să fie demolat, chiar şi acea expertiză pe care o flutură şi fac trimitere la ea nu le-a permis.
Demolarea unui imobil se face în baza autorizaţiei de desfiinţare».
Veaceslav Potop, Şef-Adjunct Al Inspecţiei De Stat În Construcţii: «Evident că vor fi sancţionaţi , dirigentele de şantier, responsabilul tehnic, pentru asta este comisia de atestare tehnico-profesională.
Legislaţia prevede.
Retragerea licenţei şi a certificatelor de atestare tehnico-profesională».
Dirigintele de şantier a refuzat să dea explicaţii.
Camioanele au fost trase pe dreapta, iar lucrările sistate. În context menţionăm că numai în anul 2013 în Chişinău au  fost  demolate două monumente de arhitectură. Astfel din 2006 până în prezent municipiul a pierdut 87 de clădiri istorice.
ANNA SMOLNIŢCHI, VITALIE MOISEI PENTRU COTIDIAN