• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 25.06.2014, 17:42 Social
cotidian
534
Autorităţile s-au apucat de legislaţia care va proteja monumentele de arhitectură de demolări
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Persoanele care vor demola monumentele de arhitectură ar putea face puşcărie. Ministerul Culturii va cere în Parlament modificări la Codul Penal şi Contravenţional. Numai în Chişinău, în ultimii patru ani au fost demolate 44 de clădiri istorice.
Ultimul monument de arhitectură demolat se află pe strada Ismail 17 din Chişinău. Clădirea a fost construită acum două secole, iar de câţiva ani se află în proprietatea unei societăţi cu răspundere limitată. Agentul economic, potrivit autorizaţiei, trebuia să o reconstruiască, însă a demolat-o ilegal. Încă în aprilie, inspectorii de stat în construcţii au cerut stoparea lucrărilor, dar ele continuă. În loc de un etaj, imobilul va avea două nivele.

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: «Dublu am mers pe şantier, am lăsat un ultimativ, să prezinte autorizaţia de construcţie, pentru că a prevăzut reconstrucţia pe interior a clădirii date, ceea ce nu s-a întâmpalt, ei au ras tot, nu doar parterul, dar şi beciul, pivniţa veche care era sub casă».

Agenţia de inspectare a monumentelor  susţine că în aşa cazuri doar organele de drept mai pot interveni. Procuratura a fost sesizată, deocamdată fără niciun răspuns. Ministerul Culturii a elaborat un proiect de lege cu modificări la Codul Penal şi Contravenţional.

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: «Dacă anterior cel care a demolat, a intervenit degradant un monument istoric, rezolva problema cu o amendă simbolică, care venea în caznaua statului, acum cel care demolează va fi cu adevărat pedepsit. Cel care demolează un monument riscă o privaţiune de libertate de la 3 la 5 ani».
 
Ministerul Culturii a mai elaborat un proiect de lege privind protejarea monumentelor istorice. Acesta explică expres diferiţi termeni, folosiţi şi în autorizaţiile de construcţie care deseori sunt interpretaţi de agenţii economici astfel încât ne pomenim cu monumentele distruse. În plus, legea obligă la întreţinere.

Sergiu Ciocanu, şeful Direcţiei Patrimoniu Cultural, ministerul Culturii: «Un monument se protejează prin practici de întreţienre, care sunt ciclice, zi de zi, nu este lăsat un monument să putrezească, acoperişul şi după ce a putrezit s-au trezit oamenii şi au spus că trebuie înlocuit, trebuie să fie acţiuni de prevenire. Că este proprietar, autoritate-publică centrală, proprietar-autoritate poublică locală sau oricare din proprietarii, gestionarii privaţi. Aceştia au obligaţia pe segmentul protejării».

Ulterior, vor fi aprobate şi regulamente cu principiile de reconstruire şi restaurare a monumentelor de arhitectură protejate de stat.