Preşedintele Nicolae Timofti a participat, la Minsk, la Summit-ul şefilor de stat din CSI
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la Summit-ul şefilor de stat ai ţărilor-membre ale CSI, care a avut loc în capitala Republicii Belarus, Minsk.
Preşedintele Timofti a declarat în cadrul Summit-ului că Republica Moldova doreşte dezvoltarea relaţiilor bilaterale între ţările CSI. „Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu va dăuna relaţiilor cu ţările CSI. Dimpotrivă, aceste două spaţii economice sînt complementare”, a spus Nicolae Timofti.
Şeful statului şi-a exprimat regretul că, în pofida argumentelor aduse în cadrul consultărilor bilaterale, Federaţia Rusă a instituit un embargo şi a introdus unilateral taxe vamale pentru produsele moldoveneşti, pînă la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Preşedintele Timofti a spus că pînă în prezent nu au fost prezentate argumente plauzibile în favoarea acestor acţiuni. „Cu părere de rău, asemenea acţiuni diminuează încrederea în valabilitatea acordurilor semnate în cadrul CSI. Aceste demersuri plasează, de facto, ţara noastră în afara zonei de comerţ liber cu ţările CSI”, a conchis Nicolae Timofti. Şeful statului a explicat că din cauza acestei situaţii, coordonarea actelor prezentate în cadrul Summit-ului care s-a încheiat astăzi, a decurs cu dificultăţi. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat la Minsk cîteva acorduri, printre care cel cu privire la cooperarea interparlamentară dintre statele-membre CSI; despre preluarea de către Kazahstan a preşedinţiei CSI în 2015, precum şi despre instituirea în 2016 în statele-membre ale CSI a Anului educaţiei. În cadrul Summit-ului, preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de degradarea climatului de securitate în regiune, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Nicolae Timofti a reiterat poziţia autorităţilor de la Chişinău privind necesitatea utilizării mecanismelor internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice. Şeful statului a subliniat importanţa respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi neadmiterii violării principiilor dreptului internaţional.
Ştiri similare
|
Marţi, 14 Octombrie 2014
19 Ebola se răspândeşte în capitalele celor trei ţări africane cele mai afectate
Marţi, 14 Octombrie 2014
43 Andrian Candu va prezenta oportunităţile investiţionale din ţara noastră oamenilor de afaceri din Germania
Marţi, 14 Octombrie 2014
181 Preşedintele Radei Supreme a semnat legea privind statutul special pentru Donbas
Marţi, 14 Octombrie 2014
160 Moldova a devenit lider la exportul de mere în Ucraina
Marţi, 14 Octombrie 2014
91 Rada Supremă îl confirmă pe Stepan Poltorak în funcţia de ministru al apărării
Marţi, 14 Octombrie 2014
49 Polonia susţine Republica Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului
Marţi, 14 Octombrie 2014
247 FMI: sancţiunile reciproce adoptate de Rusia şi Occident vor fi anulate în 2015 Citeşte tot
Marţi, 14 Octombrie 2014
1593 Renato Usatâi: ”Când voi ajunge în Parlament, aş putea face coaliţie cu PCRM sau PSRM”
Luni, 13 Octombrie 2014
643 20 de moldoveni au fost blocaţi pe un aeroport din Roma, pe motiv că nu aveau biletul retur
Marţi, 14 Octombrie 2014
538 Proteste în faţa Parlamentului de la Kiev
Luni, 13 Octombrie 2014
448 Tragedie pe şosea. Patru tineri au murit într-un accident rutier
Marţi, 14 Octombrie 2014
397 Poliţist din Făleşti, împuşcat în propria casă Citeşte tot |