• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 08.12.2016, 21:00 Politic
2002
LIVE TEXT ”INTERPOL”
LIVE TEXT ”INTERPOL”
Invitaţii emisiunii „INTERPOL” de astăzi sunt Vlad Gribincea, Mariana Kalughin şi Ivan Diacov.
(Update 22.29) Ivan Diacov: Ne place nu, Harunjen este procuror general. El în faţa comisiei a spus că el se angajează să dea mai multe dosare în timpul apropiat cu rezonanţă. Cui a dat el angajament? Eu trebuie să înţeleg că Harunjen din care parte a societăţii va scoate dosare cu rezonanţă, aici este pericol mare şi să înveţe trei fraze: Legea nu permite şi atunci are şansa să iasă la pensie şi să crească nepoţi.

(Update 22.28) Vlad Gribincea: Provocarea lui Harunjen va fi de acum încolo şi el va trebuie să schimbe paradigma. Ce ţine de modul de numire, a fost o şansă eşuată pentru Timofti să plece la sfârşit de misiune cu demnitate.

(Update 22.27) Mariana Kalughin: M-am convins că un preşedinte ales de cetăţeni este un pericol pentru guvernare şi ces e întâmplă acum mă reconvinge în acest lucru. Harunjen nu este credibil.

(Update 22.22) Ivan Diacov: Trăim într-o minciună totală şi ipocrizism. Sunt foarte nemulţumit că puterea ne are de proşti când era clar de la început că atunci când a plecat Gurin, au pus ochiul pe Harunjen. Plec în urmă cu 3 ani când a fost concurs pentru procuror anticorupţie. A candidat Popov şi Harunjen şi a fost înlăturat Popov şi a câştigat Harunjen. El a demonstrat că este loial cu arestări, sunt ilegalităţi cu miros politic şi el a demonstrat că poate fi loial. A avut un termen de încercare şi eu mă tem că el dacă a prins deja gustul încălcării legii, ar putea să continuie. Şi dacă stă cineva la răcoare, ar putea sta şi el, cum stă Pântea.

(Update 22.20) Mariana Kalughin: Poligrafologii nu erau autorizaţi în condiţiile legii şi nu ştiu dacă aparatele de poligraf au fost certificate şi de către cine.

(Update 22.14) Grigore Petrenco, prin telefon: Am contestat astăzi până la investirea lui Harunjen. Mai multe motive de contestare sunt: s-a încălcat procedura de numire. Legea cu privire la Procuratură spune că Consiliul Procurorilor trebuie să aprobe un Regulament cu privire la desfăşurarea concursului. În acest caz, cum putem numi concursul legal, dacă nu a existat acest Regulament. Am mai menţionat că nu a fost aplicată Legea cu privire la poligraf, nu au fost astfel de testări, cine le-a făcut. Nu cunoaştem ce întrebări au fost puse acestor candidaţi. Procedura de investire a fost încălcată, deoarece decretul trebuia publicat în Monitorul Oficial mai întâi şi apoi depunerea jurământului. A fost încălcată Legea cu privire la Procuratură privind transparenţa în acest concurs. Nimeni nu a avut acces la etapa testărilor la poligraf.

(Update 22.12) Vlad Gribincea: În acest caz, ar putea să fie decizia contestată de numire a procurorului general şi asta dearece preşedintele nu a verificat informaţia despre Harunjen. Teoretic este posibil de contestat, dar să vedem ce spune CC. Să vedem ce încredere va avea societatea în procuratură.

(Update 22.11) Mariana Kalughin: Cred că preşedintele nou ales va putea contesta decretul de numire a lui Harunjen la Curtea Constituţională. Este vorba de testul la poligraf şi faptul că procurorul general a făcut parte 6 luni din Consiliul Superior al Procurorilor.

(Update 22.10) Ivan Diacov: Dacă va fi comandă ca cineva să fie verificat, va fi, cu siguranţă. 

(Update 22.03) Mariana Kalughin: Potrivit proiectului, cetăţenii vor avea dreptul să declare averile pe care nu le-au declarat sau nu au achitat impozite, Agenţia nu va avea dreptul să iniţieze un control în această privinţă. Vor fi practic iertaţi funcţionarii publici. Persoana va achita o taxă din valoare, dar asta e totul. Nu se va putea impune sancţiuni. Cred că suntem unica ţară din lume când îmbogăţirea ilicită nu va putea fi verificată. Dacă proiectul privind liberalizarea capitalului se va răsfrânge şi asupra funcţionarilor, nu e  bine.

(Update 21.41) Mircea Roşioru, prin telefon: Vorbim despre un concurs anunţat public anunţat în data de 22 septembrie, prin etapă publică de selectare a dosarelor, apoi au fost supuşi la teste, apoi etapa de interviu. Lucrurile, şedinţele au fost transmise online. Aici au fost avizele SIS, acte mai puţin secrete, starea de sănătate şi altele, nuştiu ce ar mai fi trebuit să verifice preşedintele ţării. Dosarul la Preşedinţie a fost depus în data de 7, la 16.30. Am lansat un apel public ca toate persoanele interesate să ne sesizeze despre informaţia pe care o cunosc care ne-ar ajuta la desemnarea candidaţilor. Consiliul Superior al procurorilor ar fi trebuit probabil să iniţieze şase cazuri penale pentru îmbogăţire ilicită. Cum credeţi că procuratura ar fi putut să-i verifice, sunt alte instituţii care trebuie să facă acest lucru. Harunjen nu a participat niciodată la vreo şedinţă a Consiliului Procurorilor. În RM avem 3 politografologi, candidaţii au fost supuşi poligrafului. Procedura de investire în funcţie de către preşedinte este doar o procedură de oficializare. Dosarul pe care l-am prezentat Preşedinţiei a fost complet şi preşedintele ţării nu a mai avut ce verifica. Fişele cu notarea candidaţilor nu a fost publicată, asta prevede regulamentul, dar rămâne să vedem.

(Update 21.38) Mariana Kalughin: O altă nedumerire este că deşi trebuie verificată proprietatea, pe rol la Parlament stă un proiect care interzice acest lucru. Cred că avem o perioadă interesantă. Când spuneam că preşedintele trebuie ales de popor, toţi spuneau că este o figură simbolică, iar acum vedem cum deputaţii votează proiecte la pachet, lucrează ca albinuţele în folosul lor.

(Update 21.36) Niciun procuror sau magistrat nu poate să construiască o casă de aşa nivel. Nu este casa din salariu şi nici cu banii din RM. Omul când spune că ma ajutat mama, tata, dar el a construi-o pe la 30 de ani, este o diferenţă şi aici apar întrebările şi dacă el poate demonstra, nicio problemă.

(Update 21.35) Vlad Gribincea: Preşedintele trebuia să verifice informaţia despre Harunjen apărută în presă. Timofti avea la discreţie 3 săptămâni pentru a verifica informaţia despre procuror. În cazul magistraţilor, Timofti făcea acest lucru, în cazul procurorului general nu a făcut-o. În presă a apărut informaţie despre casa luxoasă a lui Harunjen, iar cu salariul de procuror, cu siguranţă că nu a putut să ridice acest imobil. Poate şi este cu bani legali, dar trebuie de verificat cu ce bani s-a făcut.

(Update 21.22) Ivan Diacov: Nu a fost aici nicio grabă, Harunjen încă din februarie a fost numit. El a fost numit interimar atunci, iar acum a fost numit. El a făcut ca un fel de stagiere, şi-a demonstrat loialitatea în acest termen. Chestiunile astea bat la ochi, a dovedit că este om executoriu. De ce la concurs nu şi-au depus actele procurori oneşti care au plecat din sistem, niciunul, toată lumea cunoştea demult cine va fi. Harunjen dacă era numit atunci, nu trebuia să arate că este loial, el a intrat pe făgaşul de ilegalitate şi nu se va da jos. Au fost multe operaţiuni, cu vameşii, cu poliţiştii rutieri de la adunare, asta ce înseamnă şi acum le dau drumul câte unul.

(Update 21.16) Mariana Kalughin: Atunci când lucrurile se desfăşoară în grabă şi în acest caz este tocmai aşa, asta va trezi o nedumerire. Şi această persoană trebuia supusă unor verificări, inclusiv şi din partea SIS şi multe alte lucruri. Mai este ceva, când lucrurile se fac în grabă, acest lucru trezeşte îndoieli în privinţa oamenilor care fac acest lucru. Şi cred că în acest caz defavorizează imaginea Procuraturii. Şi când preşedintele face din deget şi cheamă procurorii la raport, nu e bine. Evident că s-a făcut în grabă, deoarece avem un preşedinte în exerciţiu pentru a-l împiedica pe noul preşedinte ales să spună ce gândeşte. Mi-aş fi dorit ca noul preşedinte să semneze acest decret. Am sperat să nu fie Harunjen pentru că nu este tocmai persoana potrivită. Procurorul general este important în sistem. Mi-am dorit ca să fie o persoană cu mai mult caracter. Harunjen nu a fost niciodată pe potrivă cu reacţiile venite, pentru mine asta este o problemă.

Vlad Gribincea: Concursul s-a terminat ieri la ora 15.00, să înţeleg că tot ieri a fost trimis la preşedinte. Acest dosar trebuia studiat. Am înţeles că investirea a fost pe la ora 12.00. Decretul se semnează şi după asta se investeşte. Ei au ştiut toţi. Nu ştiu dacă procurorii erau sau nu parte a acestui scenariu, dar când există o neîncredere a procuraturii şi investirea se face cu uşile închise, societatea civilă nu îl va percepe pe Harunjen ca pe o persoană de încredere.