• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 09.02.2017, 21:00 Politic
5129
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Veaceslav Cunev
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Veaceslav Cunev
Invitatul de astăzi al emisiunii ”Interpol” este Veaceslav Cunev.
(Update 22.29) Suntem monitorizaţi non-stop de unele companii şi la timpul potrivit le folosesc. Pentru a nu fi monitorizaţi, oamenii trebuie să-şi dea seama cât timp petrec în internet şi pentru ce.

(Update 22.24) Pentru a elabora o strategie de durată, mă gândesc să dezvoltăm un grup civic cu care să discutăm ideile cele mai bune pentru Moldova şi de aplicat în practică. Cine este interesat să vin cu idei mă poate găsi pe facebook sau la academia care va fi deschisă la sfârşitul lunii februarie. Instituţia va activa 2 luni şi acolo vom avea posibilitate să discutăm despre aceste lucruri.

(Update 22.20) O schimbare în ţară se poate de făcut, nu vor politicienii. Unul nu vrea să piardă politica, altul afacerile, de asta batem pasul pe loc. Pentru asta trebuie consens. Eu când vorbesc cu politicienii despre o astfeld e strategie, eu înţeleg că ei se gândesc la altceva. la afaceri, la viitoarele alegeri şi nu are cine se ocupa cu aşa ceva.

(Update 22.15) Noi avem multe strategii, dar nimic nu facem. Asta nu este corect. Trebuie să avem cel puţin 3, dar să le dezvoltăm. Chiar şi domeniul IT, noi creăm condiţii ca tinerii noştri să plece în alte ţări. Şi ei sunt foarte bine pregătiţi. Trebuie să le asigurăm un salariu bun ca să rămână aici.

(Update 22.08) Eu nu văd în ţara noastră ceva de acest fel, să avem o strategie, dar e necesar. Să vedem ce putem face şi cum ne putem dezvolta. Ne lăudăm că avem pământuri, dar cu toate acestea, multe ţări care nu terenuri ne întrec la alimente. ne lăudă că avem mere şi pere, dar ce facem cu ele. Nu avem o agricultură competitivă.

(Update 22.04) Fiecare ţară trebuie să aibă nişte viziuni de viitor. Un fel de agendă. Nu poate fi în toate ţările la fel. Fiecare stat se adaptează după posibilităţile sale şi modul în care este amplasată geografic. E un fel de strategie pentru câţiva ani înainte.

(Update 21.54) Duc lecţii de masterat la Universitatea Tehnică şi în fiecare an trebuie să schimb tematica. Şi asta deoarece tehnologiile se schimbă destul de rapid şi nu poţi să nu vorbeşti despre aceste lucruri. Acum în internet, unele companii pot face profilul clientului după mii de semne.

(Update 21.52) Împreună cu Marin Livădaru am deschis o Academie unde vom vorbi despre politică, economie. Totul, pentru ca persoanele să dezvolte o afacere de succes. Cursul este destinat pentru cei care în viitor vor să deschidă o afacere, nu contează că vor face politică sau economie. 

(Update 21.45) În cazul în care dispar banii cash, tehnologia va fi capabilă să înregistreze cum fiecare persoană cheltuieşte banii de pe card şi atunci dispare şi corupţia. 

(Update 21.32) Cred că avem potenţial pentru a implementa mai multe proiecte. Dar politicienii trebuie să aibă voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Unul dintre acestea ar fi ca tehnologiile să comunice între ele. Ar fi ca nişte roboţei din lego. Alta ar putea să fie implementarea sistemului electronic de guvernare a statului. O altă invenţie ar fi sistemul medical prin prisma IT. Suntem capabili să le implementăm dacă ne unim eforturile. 

(Update 21.27) Am încercat să discut cu demnitarii, dar ei au alte probleme: achitarea salariilor, a pensiilor. La noi nu are cine să se ocupe de noile invenţii. În alte ţări există instituţii unde se ocupă de aşa ceva.

(Update 21.23) Oficialii noştri nu vor să implementeze nimic. Am propus unei persoane să încercăm să implementăm o nouă tehnologie privind încheierea tranzacţiilor online şi el a refuzat. Cu potenţialul nostru, ca ţară, am putea deveni dezvoltaţi dacă am implementa ceva deoarece avem mult potenţial, mai ales în domeniul IT, dar nu se vrea.

(Update 21.18) În secolul 25, în Europa nu vor mai exista bani în numerar, doar carduri bancare. Peste ani vor exista şi ceasuri care vor analiza starea de sănătate a omului. Un astfel de ceas ar putea să coste 50 de euro lunar şi în unele ţări deja se discută despre implementarea unei astfel de tehnologii.

(Update 21.11) Foarte repede se schimbă lumea, chiar şi Moldova nu pot să-mi imaginez cum va arăta peste 5 ani. Moldova nu are un plan strategc de viitor. Moldova nu este gata de schimbare, politicienii sunt gata să îndrepte lucrurile. Îmi este greu să spun ce va fi peste câţiva ani. Politicienii noştri nu merg la forumuri internaţionale unde se fac strategii pe timp lung. Bine, nu merg că nu au bani, dar cine îi încurcă să citească articole ca să fie la curent cu ceea ce se petrece în lume.

(Update 21.09) Persoanele care au rămas în ţară facă afaceri sunt nişte oameni puternici. În general, oamenii de afaceri sunt puternici. Încep toţi afaceri, dar se menţin dar cei mai puternici. Avem 1000 de companii care prezintă informaţia contabilă în sistem electronic şi mă mândresc cu ei.

(Update 21.06) Am elaborat un program de stat care permite contabililor să transmită informaţia online, apoi am lucrat la o bază de date pentru medici. Am muncit şi la site-uri pentru multe companii. Dar sunt sute de proiecte la care am lucrat dea lungul anilor.

De fiecare dată când am vrut să plec din ţară, nu m-am simţit confortabil. De fiecare dată mă gândeam că aici am familie şi mă gândeam că lucrurile se vor schimba în ţara noastră.