• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Luni, 11.07.2016, 21:00 Politic
12847
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Mihail Gofman
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Mihail Gofman
Invitatul de astăzi este Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA.
(31.35) De fapt am şi eu de spus câteva cuvinte. Eu pot să le plac oamenilor, pot să nu le plac oamenilor, dar am surse peste tot. Eu am primit un mesaj: Bună, ai grijă, am auzit pe la noi că nu vei finisa cu bine. Te rog, ai grijă, iar la telefon pune o parolă pentru orice eventualitate. Asta am auzit din discuţiile şefilor. Sunt şocaţi de ultimele emisiuni.  Cred că asta este problema mai mare. Cred că ar fi bine să nu te dai la provocări care cu siguranţă vor fi că arde totul pe aici, iar liniştea, falsă este. Te asigur, fă curat prin tot ce poate fi împotriva ta. Mi-a scris numele persoanelor care se ocupă de cazul meu, nu le voi da nume, dar aceste nume îmi sunt cunoscute şi mie. Nu le place că a început să iasă totul şi cartinca se strică, dar aştia doi, numele eu îl cunosc, sunt cei care execută ordinea. Eu cred că asta este foarte grav când jurnaliştii care încearcă să-şi facă treaba, sunt ameninţaţi de oamenii din sistem. Eu voi continua să vorbesc şi voi face totul ca cetăţean ca aceşti oameni să fie traşi la răspundere odată şi odată.

(29.47) Este un mesaj mai voalat, fiţi atentă, fiindcă faceţi emisiuni foarte dure şi luaţi-o ca un sfat prietenesc. Nu lăsaţi genţile undeva, nu lăsaţi nuştiu, când ieşiţi din ţară, verificaţi roata de rezervă, sunt informaţii.

(29.00) Nu trebuia să ajungem la chestia respectivă, în 2013 am încercat să prevenim, dar am ajuns într-o situaţia unicală

(27.27) BLITS INTERVIU:
- serviciile americane sunt implicate în RM – Nu cunosc
- la emisiunea precedentă, aţi declarat că nu aţi luat mită, dar cadouri – de la Platon – Nu, de la Plahotniuc, Filat – Nu, mă refer la cadouri când de la bancă aduceau calendare
- după aceste două săptămâni vă temeţi – Priviţi vă rog filmul Iepuraşul deasupra prăpastrie, recomand.

(26.30) Dar Serghei Sagaidac are nevoie de pază, eu deja m-am obişnuit.  

(25.25) Puteţi confirma că numele coordonatorului este Serghei Iaralov – Da, este coordonator, dar în spatele său stau mulţi alţii, este executor. În spatele acestei maşinării stau mai mulţi.

(20.43) Despre casa din Poiana Domnească: organele competente asupra casei s-au expus încă în 2014, pe cine interesează provenienţa băncii să meargă să vadă când mama mea ţinea banii la bancă când buneii mei s-au mutat aici. Niciodată nu am făcut parte din gaşcă, eram străin în ai lor. Şi dacă o poartă se duce undeva, este aberaţie, acolo este drum, despre alţi vecini îi cunosc doar de la TV. Suntem în relaţii ca vecini, pe Cavcaliuc nu îl cunosc bine, doar din serviciu.

(14.54) Cum era posibil ca Aeroportul Chişinău să fie concesionat unei companii care a fost creată cu ceva timp înainte, care aveau adrese ca ale celea lui Ilan Shor. 15.07 – 16.19 Din ceea ce am auzit eu, de pe aici, am auzit despre faptul că mai concesionarul, compania off-shore care este la ziua de azi sub jurisdicţia Marii Britanii, mai nu a fost iniţiată procedura de insolvabilitate şi apare întrebarea ce face, ce se întâmplă la noi în RM. Cui mai aparţine deja Aeroportul.  - Faceţi aluzie că nici măcar Ilan Shor nu este propretarul acestei companii?.  - Mi se pare că dumnealui are o cotă mică i-a mai rămas din Aeroportul respectiv.  
 
(13.13) Surza în acest studiou a spus că beneficiarii schemei sunt Platon şi Plahotniuc, sunteţi de acord cu asta – În principiu da, da. Asta se poate de oprit prin impozitarea off-shore şi introducerea unei legi, dar nimeni nu are interes să adopte asta, înseamnă că este interes la cel mai înalt nivel.
(07.52) În 2013 am informat Guvernul despre tranzacţiile din off-shore. Ca să demonstrăm sursa, trebuie să vină de la ţările din care venau, dar atâta timp cât nu cunoaştem, ce putem să le facem noi.

(05.20 ) De ce ei nu au dorit să impozităm acele 7%, nu înţelegeţi că aceşti bani se duceau în buzunarul cuiva. Era un mecanism simplu, dacă tot suntem o ţară de tranzit cu companiile off-shore, statul trebuie să implementeze aceste aspecte. Am propus simplu, impozitarea cu 7% sau Moldova să fie recunoscută ca zonă off-shore. De ce nu s-a întrerpins nimic, tot se tranzitează acum.

(04.00) Toţi judecătorii care au emis hotărârile de judecată în dosarul tranzacţiilor banilor spălaţi au fost avansaţi, foarte greu mergea informaţiile din Federaţia Rusă.

PARTEA A PATRA

(09.15) Am conlucrat cu serviciile de peste hotare, noi convingeam urmărirea penală că este problemă.

(06.46) A mai urmat un raport pe 9 luni, s-a format o cifră de afaceri de 93 mlrd lei. Demult suntem o ţară off-shor, neoficială. Acele 7% care urmau să fie impozitate în loc să ajungă în buget, au ajuns în alte buzunare. După ce am spus asta, eram cărat pe la Guvern să-mi spună că nu am dreptate, şeful Aparatului Guvernului, domnul Roşca şi a doua persoană nu mai ţin minte.

(04.06) În primăvara 2013, la una dintre şedinţe s-an solictat ca eu să găsesc 2 mlrd lei pentru acoperirea gaurei din bugetul de stat. Era domnul Arapu care ne-a rugat să identificăm bani. Asta a revenit CNA şi eu am primit indicaţii să găsesc sursa. Până la urmă, am făcut o analiză a companiilor de tranzitare off-shor, erau 218 companii şi s-a pornit o avalanşă de deschidere a companiilor de acest fel că mai nu fiecare avea conmpania sa, în 2013 s-a identificat 51 mlrd lei. Dacă se făcea asta, demult se acoperea deficitul bugetar. Pe 6 luni 2013.

(01.52) Spălarea banilor a început la sfârşitul anului 2010. Toate informaţiile care parveneau de la băncile prin care se realizau transferurile se raportau în 24 de ore. Sistemul arăta imediat. Toate informaţiile erau scrise în baza unor rapoarte şi se transferau procurorilor. Informaţiile erau examinate în baza dosarelor penale, intentate de executorii judecătoreşti.

PARTEA A TREIA

(27.39) 18 miliarde de dolari s-au spălat timp de 4 ani prin sistemul bancar din RM. Reiese că s-au spălat bani prin intermediul Unibank chiar şi când era sub administeare specială de către BNM.

(26.40) Au rămas persoane oneste în sistem, dar ele lucrează tacit fără a intra în scandal cu puterea.  

(20.18) Am mers la testul de poligraf, cu toate că nu era încă legea, în 2013 că ştiam ce mi se pregăteşte. Făceam deja parte din comisia secretă. Din câte cunosc cei independeţi nu au trecut la poligraf. Când mă voi întoarce voi oferi toate informaţiile despre furtul mlrd. Prinele măsuri represive faţă de mine şi familia mea au început din iunie 2013. Este legat de faptul că am solicitat impozitarea companiilor off-shor. Au fost atunci şi Poliţia să facă percheziţie în apartamentul meu, în 2013, motivând că s-au încurcat cu adresa că îl caută pe Gofman Alexei. Ulterior, am fost rugat să nu fac scandal pe acest caz. Acesta este unul din cazuri cum se încerca intimidarea noastră.

(18.02) Niciodată nu am fost victimă, sunt riscurile profesiei, mi-am făcut meseria care trebuia să fie. Nu cunoaşteţi multe detalii, scrisori anonime cu denigrări în adresa lui Tapiola, Mosser, ca la urmă să fie identificată persoana şi să spună că este o provocaţie de prost gust. Sunt unele persoane din CNA.

(16.20) Nu am început să vorbesc acum, în cercurile închise toţi cunosc ce am făcut eu, CNA, SIS, am încercat să vorbesc cu fiecare înparte, le-am spus, ieşiţi şi vorbiţi, fiţi bărbaţi, pe doamne le înţeleg, că au copii, dar sunt bărbaţi care trebuie să fie bărbaţi, asta oricum o să apară, suntem pe un butoi de pulbere, fără partenerii externi nu o vom scoate în capăt. Dar ce au vrut, să tac din gură ca să fie aprobat acest proiect în Parlament?.

(14.45) Finanţarea externă nu vine în RM, la un moment dat, băncile comerciae nu va putea să împrumute şi Ministerul Finanţelor ce va face?. Va merge iar la BNM şi să-i convingă să dea bani sau FMI, iar ei nu vor veni până nu vor vedea soluţii.

(12.35) Ei nu se pot aprecia ce să facă cu datoria BNM şi vor să o treacă prin lege ca suma dată să fie pusă pe seama cetăţenilor RM şi asta este ilegal, cu toate dobânzile se ridică la 25 mlrd lei doar ca să încerce să convingă partenerii externi. Dar împrumuturile care sunt luate azi de la băncile comerciale, vă daţi seama ce bani câştigă grupurile sociale. La ziua de azi le controlează aceleaşi persoane, Plahotniuc, Platon, aceştia sunt de bază şi alte persoane mai mici.

(10.50) Acum vă confirm să fie remisă scrisoarea cu ziua de ieri, confirmarea nu am primit-o şi eu am fost nevoit să spun în presă. Ce să fac eu acum, s-a vorbit şi despre faptul că nu a fost furat sistemul bancar, dar s-a făcut maşinăriile de a fura bani din rezervele bancare şi formula nu este închisă. Vorbim de furtul miliardului, dar iniţial au fost 3 etape.

(08.45) Îmi pare rău că trebuie să comentez afirmaţiile domnului Leancă. Până la urmă, toate investigaţiile inţiate au fost închise în 2014 şi îmi este straniu că Iure Leancă m-a comandat să fiu dat afară. Inclusiv domnul Leancă a fost informat , Corman, Barbăneagră, Butmalai, au fost informaţi despre devalizarea sistemului bancar în 2013.

(07.30) Nu cunosc dacă Sagaidac a solicitat protecţie, dar este corect să spună asta şi mă miră că doar un băiat tânăr şi-a permis să vorbească despre asta.

(03.40) Eu nu mă aliez cu politicieni, sunt apolitic, am ales metoda mea de lucru, cine mă cunoaşte pe intern, am demonstrat că metodele mele de lucru din CNA au fost eficiente. Ce ţine de procurori oneşti, ei sunt, dar nu vor să rişte, să vadă cum se va termina cu mine. Nu vreau să dau detalii ca unele persoane să se gândească ce să facă împotriva mea. Rudele mele trebuie să fie tari. S-a început o linşare prin mass-media şi ea încă va urma. Pe data de 25 februarie 2016 am solicitat pază de stat. Am primit o citaţie în care eram invitat cu avocatul la sediul Centrului. Ei ştiu foarte bine de ce am solicitat pază de stat, sunt deţinător de date privitor la fraudarea sistemului bancar şi sunt inplicate persoane cu funcţii înalte în stat şi politicieni.
 
PARTEA A DOUA

(Update 21.26) Unele persoane din Guvernul american s-au interesat de ceea ce se petrece în RM. Şi eu sunt cointeresat, am fost ponegrit 3 ani la rând în Moldova. Îmi va reuşi va fi bine, nu, voi merge până la capăt. Ce s-a întâmplat la ziua de azi, totul putea fi prevenit. Şi acele milioane care au fost date pentru BEM, se putea să nu se ajungă la asta.

(Update 21.21) Nu spun că sunt cel mai sfânt din Moldova, dar când am văzut ce se întâmplă în Moldova, nu am permis, de aici şi s-a pornit totul.Am deranjat beneficiarilor care au beneficiat de banii din sistemul bancar. Numele persoanelor pe care le-a numit domnul Sagaidac, dar lista este mult mai lungă. Nu pot să spun nimic, mă pregătesc de o conferinţă de presă în SUA. Presa din SUA se interesează de ce voi spune. Este FMI care a dat bani în RM şi sunt banii contribuabililor americani. Dacă am reuşit să-i conving, mă bucu de asta şi am întrunirile respective care sunt gata să mă asculte şi să mă audă. Nu pot spune nimic până nu voi finaliza totul.

(Update 21.17) În 10 zile planific să mă întorc. În 2 săptămâni s-au produs multe. Mi-au intimidat familia prin diferite telefoane, mesaje. Deja vedeţi cum se coordonează aspecele după ce am declarat eu. Vreau să declar rudelor mele să fie tari şi calmi. Compania respectivă nu îmi aparţine, cineva declară pe internet şi eu trebuie să vin cu argumente. Nu cunosc bine cum se formulează fncţia lui, dar el nu are legătură cu creditele, totul vine după ce am declarat eu şi în timpul apropiat se vor arăta deranjaţi şi mai mult.

(Update 21.15) Salut că procurorii s-au autosesizat, dar aşa şi trebuia. Dacă nu am fost auzit 3 ani, acum trebuie să vin repede. Dar eu am găsit în SUA alte aspecte. Guvernul din SUA este reprezentat şi din alte structuri şi voi prezenta tot ce cunosc.

(Update 21.11) Cu tot respectul să verifice poşta şi să vadă scrisoarea respectivă. Dacă spun că nu au primit-o, eu spun că mă aflu în state. Cu doamna Beţişor am stabilit în prealabil să ne întâlnim joi la 8.30. Nu s-a primit, pentru că eu eram deja în state. Şi soţia mea i-a informat că nu mă încadrez în timpul util şi am rugat în state să trimită scrisoarea pentru că în state mă voi afla încă o săptămână. Nu înţeleg ce rezolvă 10 zile în aşa dosar mare. Eu urma să vin s spun ce ştiu, dar uitaţi-vă ce se primeşte.

(Update 21.08) A fost iniţiativa mea de a pleca în SUA, dacă nu sunt auzit acasă, măcar în SUA cineva, eu singur am plecat.

(Update 21.05) Ce fac eu mă priveşte doar pe mine. Nu pot să spun nimic, sunt în proces de derulare. Mai multe aspecte vizează. Este vorba de întrebări reciproce pentru SUA şi Republica Moldova. Ţin de Republica Moldova. Posibil că ţin şi de informaţiile prezentate de mine. Şi la invitaţia lor am plecat în SUA.

(Update 21.03) Nu pot să dau multe detalii, suntem în proces de lucru, dar ţin de Republica Moldova şi în scurt timp le voi face publice. Acum sunt în derulare, eu nu sunt regele facebook, este legată de activitatea unei persoane.

Văd că s-au pornit isterii mediatice. Da, sunt în Washington. Când mă întorc mă voi prezenta la Procuratura Anticorupţie. Sunt în Washington, am discuţii importante pentru Republica Moldova.

PARTEA ÎNTÂI