• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 21.12.2016, 21:00 Politic
1099
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu ambasadorul SUA, James Pettit
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu ambasadorul SUA, James Pettit
Invitatul ediţiei speciale de astăzi a emisiunii ”Interpol” este ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.
Sunt aici de 2 ani şi observ că potenţialul din RM e foarte mare. Poporul moldovenesc este un produs creativ şi cred că trebuie să facem instituţiile pentru a face viaţa mai bună aici în ţară. Această ţară este săracă, în pofida faptului că poporul este creativ şi asta mă miră mult. Urez tuturor cetăţenilor din RM bucurie şi prosperitate în viaţa lor.

Influenţează alegerea preşedintelui SUA şi RM, dar îmi este greu să prezic ces e va întâmpla, ştiu doar ce a spus Trump în campania electorală vizavi de relaţia cu Europa, am auzit critici de alte ţări, dar cu UE nu cred că vor fi mari schimbări. Federaţia Rusă joacă un rol important, şi cred că Trump încearcă să îmbunătăţească relaţia cu Rusia şi cred că vor fi de folos şi la rezolvarea conflictului cu Transnistria.

Relaţia din RM şi SUA este foarte bună. Sunt 25 de ani de relaţii cu SUA, suntem mândri de acest fapt şi în continuare nu avem planuri să plecăm, rămânem aici, am reuşit să facem mult aici, am avut multe proiecte, progrese. Niciodată nu am dat niciun ban Guvernului, toate proiectele noastre sunt independente, fără implicarea Guvernului. Am reuşit să facem foarte mult, am construit un drum la Soroca, am restabilit multe proiecte de irigaţie la Nord şi multe alte programe, cu reforme în sistemul judecătoresc, lupta cu corupţia şi dezvoltarea economică a ţării. Depindem mult de oamenii care lucrează în domeniu, dar am făcut lucruri eficiente.

Mass-media a jucat un rol foarte mare în alegeri şi a influenţat rezultatula legerilor şi presa independentă este necesară, mai ales în RM şi am vorbit despre acest lucru cu reprezentanţii Guvernului. Este important să păstrăm presa independentă, dar este foarte greu de făcut acest lucru şi sunt oameni care spun că există o piaţă comercială şi avem concurenţi şi cei care lucrează harnic şi corect vor avea un avantaj. Înţeleg că este o piaţă liberă, dar va fi important să protejăm mass-media independentă de orice mod. Poate că CCA pot să asigure că există anumit procent pe piaţă pentru mass-media independentă. Şi există fenomenul publicităţii şi este crucial şi trebuie să evităm orice monopol în acest sector.

Trebuie mai multă participare din partea societăţii civile, mai multă transparenţă în activitatea Guvernului şi continuarea tuturor reformelor pe care trebuie să le facă.

Asemenea acţiuni creaează impresia că este o presiune asupra societăţii şi este urgent şi important ca Guvernul să facă ceva pentru a recupera încrederea poporului şi ar fi bine dacă vor începe cu aceste exemple.

”Cazul Anei Ursachi” - Cred că este deosebit de periculos când se implică justiţia în activitatea avocaţilor. Şi îmi aduc aminte de cazul Magniţchi. Ştiu că s-a deschis dosar penal împotriva ei şi nu ştiu dacă există dovadă faţă de crima care i se aduce. Dar e grav că se fac asemenea dosare din simplul motiv că reprezintă anumite persoane în instanţă. Nu înseamnă că dacă clientul său este vinovat, nu înseamnă că şi avocatul este vinovat.

”Cazul primarului Filipov” - Este un alt exemplu când noi şi alţi parteneri am observat că prin astfel de cazuri ţine de lipsa încrederii din partea societăţii.

”Cazul Tatiana Răducan” - În acest caz este evident că există o impresie că a fost o urmărire selectivă din cauza acţiunilor acestei persoane vizavi de cazul de redenumire a lui Mihai Poalelungi. Partenerii de dezvoltare au menţionat că sunt unele întrebări din partea noastră. Este o tendinţă unde există lipsă de transparenţă.

”Cazul Domnica Manole” - Partenerii de dezvoltare au interes faţă de acest caz. Tuturor li se pare că a fost o decizie politică, dar nu cunoaştem toate detaliile. Am impresie că nu este aşa. Cred că este important să observăm cu multă atenţie în continuare cu acest caz. Nu pot spune dacă a fost ceva ilegal, nu ştiu, dar am observat acest caz şi suntem un pic îngrijoraţi. Dorim să vedem un proces corect şi fără presiune politică.

O poză nu înseamnă nimic, cine şi pe cine sprijină. Eu am făcut poze cu multe persoane pe care nu le cunosc. Pentru noi este un lucru normal. Înţeleg că impresia din RM a fost negativă şi au spus că SUA sprijină puterea, dar este un lucru atât de normal. Dacă ne întâlnim cu Putin, înseamnă că sprijinim Rusia?.

Înţeleg reacţia emoţională pe care am văzut-o după ce Victoria Nuland s-a întâlnit cu coordonatorul executiv şi a menţionat că la sfârşit este o majoritate parlamentară şi un Guvern nou şi poate să facă reforme. Dar repet, Victoria Nuland, şeful meu, este treaba ei să se întâlnească cu multe persoane din ţările unde avem relaţii diplomatice, inclusiv RM. Pentru noi este normal şi este treaba noastră să ne întâlnim cu aceste persoane şi nu i-am ales noi, dar oamenii din acest stat.

Plahotniuc joacă un rol semnificativ în situaţia actuală şi sper că doreşte să schimbe situaţia actuală de aici. Am văzut reforme, nu coordonator executiv şi nu Guverne, dar am văzut reforme cu FMI şi sper că în anul viitor vom avea mai multe reforme de acest fel.

Este o situaţie complicată şi văd un Parlament ales de mod legal de cetăţenii RM. După alegeri, mulţi deputaţi au schimbat partidul de mod straniu, de mod neaşteptat şi se iveşte întrebarea ce s-a întâmplat. Eu nu pot răspunde ce s-a întâmplat. Cred că aceste probleme trebuie rezolvate de societatea civilă. Când vorbim de stat capturat, cred că trebuie să fim atenţi că este un fenomen simplu, toţi spun că toate instituţiile sunt capturate, dar am spus că mulţi reprezentanţi de la putere sunt cinstiţi şi oneşti, dar sunt persoane care deschis se opun Guvernului.

Cunosc fraza de stat capturat, aş spune că consolidarea puterii este un fapt, dar cred că am văzut că colaborarea între Parlament şi Guvern a fost destul de bună. Există aşa numita majoritate parlamentară care coordonează lucrul Guvernului de mod eficient. Înţeleg că mă întrebaţi dacă consolidarea acestei puteri este democratic. În ţara mea acum avem un congres care este republican şi un preşedinte republican, este asta oare o consolidare?, nu este o întrebare simplă.

Când spun cuvântul stabilitate, înseamnă că anul trecut am avut doar un singur Guvern şi asta aduce stabilitate pentru a implementa reformele necesare, iar când Guvernul se schimbă la fiecare 3 luni, nu se poate face nimic. 

OSCE a anunţat după alegeri că scrutinul a fost corect, dar cu câteva încălcări semnificative, inclusiv cu lipsa buletinelor de votare în străinătate, folosirea resurselor administrative. Ştiu că după 2 luni va avea loc un raport oficial de la OSCE: Rolul mass-media în alegeri, rolul CCA nu a fost pe deplin. Am văzut multe încălcări din partea lor, cred că e important pentru că 80% din cetăţeni prvesc la TV pentru a înţelege ce se întâmplă în campania electorală.

Cred că parţial, acest fenomen există din vinovăţia partenerilor de dezvoltare şi a fost ceva serios. Presiune asupra Guvernului a fost mare în foaia de parcurs şi a simţit această presiune şi Guvernul a lucrat prea repede. Guvernul a lucrat repede, fără transparenţa necesară, fără implicarea societăţii civile. Sper că în anul viitor când se începe a implementa Acordul de Asociere cred că va fi un tempou normal pentru a evita impresiile că Guvernul lucrează fără consultări din partea societăţii civile. Totul din cauza presiunii partenerilor externi.

Nu pot răspunde că nu cunosc toate faptele, dar aveţi dreptate că Filat este o excepţie la nivel înalt, dar este un exemplu că funcţionarii nu sunt invulnerabili şi există probabilitate că vor fi şi alţii pedepsiţi. Înţeleg că există o lipsă de transparenţă în acest caz, nu îl pot apăra pe Filat, dar toată lumea ştie că mai sunt persoane vinovate, de mult.

Cred că în orice democraţie, încrederea poporului în guvernare este inevitabil. Anul trecut am avut o stabilitate relativă cu Guvernul care nu este foarte popular. Guvernul recunoaşte această problemă şi au fost câteva tentative de a schimba impresia oamenilor şi a permis ca societatea civilă să participe la elaborarea unor legi şi există anumită dorinţă să facă lucrurile de mod transparent, dar este numai un început şi este mult de lucru. Pentru mine ca diplomat străin, avem relaţii bune cu Guvernul şi sunt oameni talentaţi în acest Guvern şi doresc ceva pozitiv pentru ţară, dar există multă corupţie, peste tot. Şi pentru a rezolva problema de corupţie, trebuie inovativitate, trebuie o schimbare de cultură şi aceasta va dura mult timp.

Este un alt exemplu că percepţia publicului este importantă şi Guvernul trebuie să ţină cont. În cazul procurorului general, mi se pare că din cauză că societatea civilă nu a participat şi acest candidat a fost unicul creează o percepţie negativă. Personal nu cunosc multe despre domnul Harunjen, am înţeles că procesul a fost legal, este chestiune de lipsă de dorinţă politică a Guvernului să facă un proces transparent şi care încurajează poporului. Ştiu că sunt mulţi dezamăgiţi de acest proces care nu a fost transparent.

Ar fi o problemă mare dacă rezultatul final va fi aşa. Este important ca societatea civilă să se expună asupra acestei probleme. Ar fi rău dacă persoanele au furat şi nu sunt pedepsite pentru aceste crime, mai ales atunci când va fi vorba de funcţionarii care reprezintă poporul. Trebuie să evităm orice lege care permite crime fără pedepse.

Acest proiect legal, am înţeles că dacă va fi o amnistie pentru crime care s-au făcut în trecut, am înţeles că amnistia va fi pentru evitarea plăţii la impozite. Aşa fel de amnistie s-a folosit în ţara mea pentru a încuraja oamenii care nu au achitat impozite, să le plătească. Dar în acelaşi timp, este important că persoane care au făcut crime de corupţie, acceptare de mită, trebuie să fie exclus.

Aceste dosare sunt foarte complicate şi eu nu am acces la detalii. Eu ştiu că ce se spune în presă, suntem îngrijoraţi de un caz unde există impresie că dosarul penal a fost deschis pe motive politice şi ar fi incorect. Eu spun că domeniul justiţiei este un sector care în primul rând necesită atenţie din partea Guvernului pentru a implementa reforme nu doar instituţionale sau integritate. Noi aşteptăm legea cu privire la integritate. Eu sper că instituţia va lucra profesionist şi just, pentru că totul depinde de integritatea persoanelor care vor avea responsabilitate pentru a verifica integritatea tuturor judecătorilor.

Am avut relativ puţin progres în lupta cu corupţia şi un pic de succes. Guvernul acum începe să sprijine aresturile câtorva judecători, funcţionari de la vamă, este un început. Dar trebuie să fim atenţi, aresturile trebuie să fie pe bază de fapte şi nu de dorinţă politică. 

Legea cu privire la referendum. Pentru americani este un domeniu un pic necunoscut, pentru că noi nu folosim referendumul, nu există aşa lucru pentru că noi considerăm că Guvernul central are toată posibilitatea să guverneze. Nu sunt avocat şi nu cunosc legea cu privire la referendumuri. Nu am un punct de vedere, dar cred că Guvernul, în asemenea caz, trebuie să aibă dorinţa să colaboreze cu poporul. Cred că societatea civilă trebuie să participe în luarea deciziilor în stat.

Rămâne foarte mult să facă Guvernul în domeniul drepturilor omului. Vedem cazurile unde s-a deschis dosar penal împotriva persoanelor care nu sunt de acord cu Guvernul, dar este foarte greu să dovedim că este aşa, dar este aşa o impresie şi este necesar ca Guvernul să demonstreze că poporul poate să participe în domeniul reformelor. Înainte de alegeri am văzut probleme că între partide există un conflict normal, dar când un partid politic foloseşte resursele administrative nu este corect. Sunt mulţi vinovaţi, nu trebuie să numesc anumite persoane, cred că este o problemă de sistem şi nu vreau să numesc un anumit partid. 

Am fost aici 2 ani şi primul an îmi amintesc că a fost foarte greu, am avut multe schimbări la Guvern şi în acest an indiferent cum s-a început şi cum a  venit acest Guvern la putere, dar a fost stabilitate şi realizări. Cerinţele de la FMI şi a fost de folos în folosul reformelor şi trebuie implementate, dar mai este mult de lucru, reforma în sistemul judecătoresc. Dar am văzut că în sistemul bancar, măcar că au fost probleme, furtul miliardului, vedem că acum s-au început reforme necesare, au lichidat 3 bănci şi acum avem un regim de supraveghere specială pentru a reforma aceste probleme care au adus la acest scandal. Cred că este un început bun, dar mai este mult de lucru.

Sper că spectatorii dvs. vor avea răbdare cu mine, dar vreau să arăt respect faţă de limba română. Am învăţat limba română în cinci luni, am venit aici şi mai învăţ, dar mai fac greşeli.