• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 19.01.2017, 21:00 Politic
4331
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Mariana Raţă, Maria Levcenco, Dumitru Mişin şi Ion Terguţă
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Mariana Raţă, Maria Levcenco, Dumitru Mişin şi Ion Terguţă
Invitaţii de astăzi ai emisunii ”Interpol” sunt jurnaliştii Mariana Raţă, Maria Levcenco, Dumitru Mişin şi Ion Terguţă.
(Update 22.35) Ion Terguţă: Eu cred în corectitudinea presei. Imaginaţi-vă că toţi jurnaliştii vor fi corecţi, în aceste condiţii va trebui să apară altceva, presa de bulevard. Cred în libertatea presei.

(Update 22.33) Dumitru Mişin: Să revenim la noţiuni. Vorbim de jurnalişti şi mercenari, nu mă pot solidariza cu mercenarii şi sunt prinşi în TV capturate. Mă bucur că sunt jurnalişti care au plecat din acele TV. E un fel de solidaritate, au plecat şi au scăpat de aceste cătuşe.

(Update 22.33) Maria Levcenco: De la lucruri mici se începe solidartatea, să coborâm de pe baricade.

(Update 22.31) Mariana Raţă: Solidarizarea între jurnalişti, există un cod jurnalistic şi acolo se spune clar: omul este jurnalist sau mercenar. Dacă este mercenar - nu, dacă jurnalist - da. Mă solidarizez cu jurnaliştii. Realitatea din RM este cea cu care va lucra mai departe.

(Update 22.28) Ion Terguţă: Dacă reuşeşti să restabileşti sectorul de producţie, ai şanse să reanimezi Jurnal TV.

(Update 22.20) Dumitru Mişin: Ne-am confruntat cu atacuri asupra noastră demult timp. Poate Realitatea nu cunoaşte. Datorii erau câteva milioane de 2 sau 3 luni. Suma achitată la Sky Tower este mare. Există clauze în contract. Şi am spus să achităm cu 6 luni înainte şi ei nu au dorit. Clar că este presiune politică când suntem cei mai mari plătitori şi sunt multe spaţii goale. Şi tot acest patron de centru de business este implicat în problema construcţiei din spatele ambasadei Franţei şi noi nu am tăcut. Încercăm să găsim un spaţiu provizoriu, dar nu cred că vom rămâne acolo.

(Update 22.14) Maria Levcenco: Sistarea unui post TV nu este o soluţie de a retrage licenţa.

(Update 21.52) PRIN TELEFON ALINA RADU: Ori de câte ori Ziarul de Gardă face o investigaţie despre PDM, blogerii fac atac împotriva mea sau a ziarului unde muncesc. Sunt doar atacuri, nu am văzut intenţii de a discuta. Nu ascultă jurnalişti. Noi suntem împărţiţi la ei, unul o urmăreşte pe Cozonac, altul pe mine. Trebuie să le plătim onorariu despre faptul că ne blamează. Din 2007, jurnaliştii nu au mai avut dosare penale, iar acum, cea mai europeană guvernare, întoarce timpul înapoi. Din fericire există CEDO. Cu breasla e mai complicat mai mult ca niciodată, autorităţile au presa lor, iar cei care încearcă să-i critice, au probleme, sunt marginalizate. Presa de investigaţie nu are dreptul al informaţie, suntem restrânşi acum mai mult ca niciodată. După 2012 am avut o perioadă mai simplă, când am avut mai puţine dosare penale, 2 ani am avut o perioadă mai bună. Jurnalismul de investigaţie este cel mai costisitor. Acum te simţi prost când ţi se spune că CV-ul este date cu caracter personal, în condiţiile în care de la tribuna Parlamentului se spune că suntem europeni. Pentru a schimba situaţia, trebuie să ne solidarizăm, noi jurnaliştii. Fricile noastre sunt că mâine va fi mai rău, dar trebuie să fim creativi şi să ne solidarizăm. Ceea ce s-a întâmplat Marianei Raţă, am semnat o declaraţie, vrem să informăm oamenii din afară, să chemăm autorităţile la dialog.

(Update 21.50) Ion Terguţă: De ce procurorii nu verifică instituţiile care îmi fac copie la buletin când merg la ei şi fac dosar împotriva unui jurnalist.

(Update 21.48) Ion Terguţă: Piaţa este cea care trebuie să regelementeze, patronii fac asta. Iar jurnaliştii sunt cei care decid cum abordează problema. În momentul în care nu ai piaţă, atunci nu poţi să ajungi la diversitate. Trei oameni politici care controlează piaţa şi aici piaţa s-a terminat. 90% din jurnalişti lucrează pentru patroni politici. Şi situaţia în care s-a pomenit Mariana poate fi un precedent.

(Update 21.46) Dumitru Mişin: Ar trebuie să avem un CCA independent şi un Consiliu al presei cu capul pe umeri. Poate aţi auzit dacă Consiliul de presă a fost vocal în ultimul timp.

(Update 21.44) Mariana Raţă: Jurnaliştii trebuie să înţeleagă că nu sunt mercenari. Noi trebuie să înţelegem să nu ne atacăm reciproc, putem să atacăm o informaţia care este eronată, dar nu pe noi. Văd mulţi jurnalişti care migrează de la o TV la alta.

(Update 21.43) Dumitru Mişin: Dacă între patroni există solidaritate, va exista şi cu jurnaliştii.

(Update 21.40) Maria Levcenco: Solidaritate jurnalistică nu va exista în timp ce suntem pe baricade. Este timpul să începem cu nişte reguli TV şi să nu susţinem politicienii, dar să fie nişte reguli clare. Dacă nu facem acest prim pas, nu cred că discuţiile de aici vor da un rezultat palpabil.

(Update 21.32) Dumitru Mişin: Dacă patronii ar avea doar interes de business, Casa Media nu ar avea toată publicitatea la ei. Şi nu ar veni unii agenţi economici să spună că nu dau publicitate la Jurnal TV, că voi avea probleme. 

(Update 21.30) Ion Terguţă: Acum sunt mulţi patroni care controlează presa şi jurnaiştii nu îşi pot permite să fie solidari. Dacă patronii ar avea doar interes de business, ei ar privi altfel, dar ei vor să controleze politic şi alta e situaţia.

(Update 21.29) Mariana Raţă: Şi pe timpul PCRM eram controlaţi, dar nu trecea nimeni limita, dar acum au trecut limita, li se pare că totul se poate.

(Update 21.28) Maria Levcenco: Totul se întâmplă din cauza că jurnaliştii au urcat pe baricade şi când se întâmplă ceva cu breasla noastră, noi ne închidem şi nu vrem să reacţionăm, că cică ei sunt cu alte partide şi nu reacţionăm.

(Update 21.27) Dumitru Mişin: Nu doar jurnaliştii sunt atacaţi, sunt mai multe persoane.

(Update 21.26) Ion Terguţă: Totul vine acum din motivul că presa este monopoizată şi controlată.

(Update 21.21) Ion Terguţă: Se încearcă să se distrugă aceşti jurnalişti care scot la iveală informaţii despre funcţionari, ca să nu aibă de suferit funcţionarii în campanie. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu jurnaliştii din TV, sunt scoşi înafara profesiei. Şi sunt sigur că jurnaliştii vor face puşcărie, în unele cazuri.

(Update 21.19) Dumitru Mişin: Nu trebuie să discutăm dacă procuratura îşi va face treaba, dar să vedem ce este dincolo de aceste discuţii. Este rea intenţie, sub orice mijoace se încearcă să fie discreditaţi jurnaliştii, se încearcă să se distrugă presa de investigaţie.

(Update 21.18) Maria Levcenco: Este grav ce ia trecut prin cap domnului Botnari, eu propun să urmărim evoluţia acestui caz.

(Update 21.17) Ion Terguţă: Chiar dacă Botnari nu mai este funcţionar, el a fost vizat în dosaru 7 aprilie.

(Update 21.13) Dumitru Mişin: Degrabă nu vom cunoaşte cine ne va pune sub acuzare, sub sloganul date cu caracter personal, spre asta mergem. 

(Update 21.10) Ion Terguţă: Este un caz similar când un fost preşedinte CSJ a spus că jurnaliştii sunt câini turbaţi. Art. 9 cu privire la libertatea de exprimare spune că orice persoană fizică şi jurnalist are dreptul să critice statul. În cazul acesta, se încalcă un drept constituţional care încalcă dreptul al exprimare şi cazul cu privire la date cu caracter persoanl este abuziv. Un jurnalist are obligaţia să prezinte informaţia pubicului despre persoanele cu funcţii înalte în stat. Vreau să dau un exemplu, când a fost aes procurorul general a fost un mesaj la adresa presei de investigaţie. De ce de la declaraţia dânsului s-a ajuns la dosaru unui jurnalist. Jurnaliştii, începând de mâine nu mai trebuie să mai dea niciun nume a funcţionarilor.

Mariana Raţă: Este greu de înţeles ce se întâmplă, am crezut că este scrisă la nervi, dar am înţeles că este scrisă de un avocat. Este o cerere scrisă de dumnealui, fiica şi soţia dumnealui cum că eu aş fi divulgat date cu caracter personal. Cine a citit investigaţia, a înţeles că eu am scris că e doar soţia şi fiica, nici nu cunosc cum o cheamă pe fiică şi soţie. El cere să fie investigate toate cazurile unde au fost scrise despre familia sa. Din moment ce Botnari a fost vizat într-un dosar penal cu răsunet, mulţi jurnalişti au scris despre asta şi mai mulţi jurnalişti trebuie să se aştepte să fie chemaţi la procuratură. Mi se pare că s-a trecut peste limită, dacă până acum erau dosare civile, acum este penal. Este un exemplu şi pentru alţii, este un discomfort, în loc să-mi fac munca mea. Teoretic, îmi este greu să mă expun cu referire la acest caz.