Expert: ”Sondajele sunt un indicator pentru alegători, dar o piedică pentru partidele extraparlamentare”
Sursa ştirii: tv7 Sursa imaginii: tv7
Despre sondaje în campania electorală, modele alternative de dezvoltare pentru Moldova, s-a discutat în cadrul unei noi emisiuni ”Politica” de la TV7.
Nicolae Chirtoacă, preşedinte Partidul Forţa Poporului: ”Toate aceste sondaje nu sunt credibile. Totul se vinde şi se cumpără. Fiecare procent în sondaj, costă până la 10 mii de euro. Toate partidele care se află în fruntea topului sunt partide oligarhice. Ele au suficiente resurse pentru a cumpăra orice sondaj. Acestea sunt comandate nu de dragul rezultatului final, ci pentru a mobiliza indecişii. Nu putem vorbi de sondaje obiective în acest sens”.
Şi Victor Şelin, liderul Blocului ”Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală”, a declarat că nu are încredere în astfel de sondaje. ”Vom atrage o atenţie mai mare deja la sondajul următor. Când oamenii vor afla mai mult despre blocul nostru. Într-o măsură oarecare îi dau dreptate domnului Chirtoacă, care spune că sondajele sunt cumpărate şi nu inspiră încredere. Cred că CEC ar trebui să interzică sondajele în timpul campaniei electorale. Ele ar putea să orienteze greşit oamenii care sunt indecişi”. Expertul IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, recunoaşte că asemenea sondaje sunt pe alocuri în detrimentul partidelor extraparlamentare, dar în acelaşi timp, în opinia lui, ele nu pot fi neglijate. ”Trebuie să ţinem cont de sondaje. Ele reprezintă un indicator. Dar, ele sunt o piedică pentru partidele extraparlamentare. Sondajele întotdeauna privilegiază partidele mari şi împiedică să crească partidele mici”. Fiind întrebaţi, ce acţiuni vor întreprinde, dacă obţin victorie în alegeri, invitaţii au venit cu câteva propuneri. Nicolae Chirtoacă, preşedinte Partidul Forţa Poporului: ”Programul guvernului este pe alocuri mai bun sau mai puţin bun. Problema este că el nu se îndeplineşte. Moldova nu are nevoie de programe de guvernare alternative. Ea are nevoie de stoparea regimului oligarhic. Avem nevoie de UE pentru modernizarea RM. Pentru a promova reformele, avem un plan de acţiuni, care trebuie realizat pas cu pas”. Victor Şelin, liderul Blocului ”Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală”: ”La aceste alegeri, electoratul va alege dintre Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană. Acum se fac presiuni asupra celor care optează pentru intrarea în Uniunea Vamală. În acelaşi timp, la noi se speculează, că vectorul european este unul bun. Oamenilor nu l-i se explică, că pentru a obţine ceva trebuie să depui efort, nimic nu se oferă gratuit. Până a ajunge la putere, noi deja am făcut un prim pas. Fiecare candidat al blocului nostru, a semnat un document, prin care se obligă să voteze anumite legi când ajunge la putere. Dacă nu-şi îndeplineşte promisiunile faţă de alegători, candidatul va fi pasibil de pedeapsă penală”.
Ştiri similare
|
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
19 Germania evocă sancţiuni împotriva rebelilor pro-ruşi
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
103 Termocom solicită achitarea plăţilor pentru energia termică
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
22 S-au redus preţurile la producţie agricolă
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
118 Europa rămâne principalul furnizor de gaze pentru Ucraina
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
49 Demarează concursul Marca comercială a anului
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
58 Bugetul de stat a încasat 179 mln lei din vânzarea acţiunilor
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
115 Preşedintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea a patru ambasadori Citeşte tot
Luni, 03 Noiembrie 2014
1330 Protest la Primărie. Refugiaţii transnistreni solicită locuinţe gratuite
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
490 Preşedintele PLR admite pe viitor o coaliţie cu Partidul Liberal
Luni, 03 Noiembrie 2014
436 Aeroportul din Chişinău va avea un terminal modernizat pentru pasageri şi o parcare multietajată
Luni, 03 Noiembrie 2014
397 Rusia cere Kievului să pună capăt ofensivei împotriva separatiştilor din est Citeşte tot |