• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Marţi, 21.10.2014, 17:32 IT
cotidian
1480
UTM a organizat o expoziţie cu lucrările de creaţie ale studenţilor
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Universitatea Tehnică a Moldovei a împlinit 50 de ani de activitate. Cu această ocazie, instituţia a organizat o expoziţie cu lucrările de creaţie a studenţilor. Printre acestea, se numără şi primul satelit moldovenesc. Tinerii cercetători speră că în viitorul apropiat, să lanseze obiectul spaţial în cosmos. Până atunci, satelitul se învârte pe o orbită improvizată în laboratorul universităţii.
 
Moldova ar putea trimite în spaţiu primul satelit artificial produs de studenţii Universităţii Tehnice. Satelitul are o suprafaţă de 625 de centimetri pătraţi şi o înălţime de 25 de centimetri. Acesta ar urma să facă fotografii din spaţiu şi să monitorizeze nivelul apelor.
 
Sergiu Candraman, şef, laborator de proiectări  satelitare  a Centrului de Tehnologii Spaţiale, UTM : «În spatele meu vedeţi un simulator a orbitei  pamântului, unde putem integra satelitul nostru şi putem testa diferiţi algoritmi de pozitionare. Misiunea  numărul unu pentru satelitul nostru este de a capta imaginile  fotografiate de satelit».
Şi piesele pentru obiectul cosmic sunt create de sudenţi, cu ajutorul unui printer 3G.
 
Sergiu Gangan, doctorand, UTM: «Mai întâi se proiectează  piesa, iată o vedeţi aici. După ce finalizează proiectarea se proiectează. Se creează strat după strat nişte fişiere care pot fi prelucrate de această maşină şi transferate în straturi de plastic».
 
De asemenea, cercetătorii moldoveni au elaborat şi un sistem de orientare a satelitului, care poate fi utilizat şi pentru monitorizarea terenurilor agricole.
Nicolae Sicrieru, vicedirector, Centrul de Tehnologii Spaţiale, UTM : «Au făcut un aparat care e foarte performat. I se programează traiectoria şi el poate face un zbor  programat. Pentru agricultura necesită de a analiza starea plantaţiilor. Imaginea captată de acest aparat se obţine în timp real, se acumulează  şi foarte uşor se poate observa că sunt probleme  sau e coaptă, nu e coaptă».

Menţionăm că Universitatea Tehnică a Moldovei a fost fondată în anul 1964 şi este unica instituţie cu profil tehnic din ţară. 
Ştiri similare