• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 23.10.2013, 16:34 IT
cotidian
3337
Un tânăr din Cojuşna ar putea face revoluţie în aviaţie
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Un tânăr moldovean ar putea face revoluţie în aviaţie. A inventat un dispozitiv antiexplozie şi unul antitraumă pentru avioane. Alexandru Bălan, originar din Cojuşna, absolvent al Universităţii Tehnice din Helsinki, Finlanda, şi-a prezentat invenţiile ieri. Acestea protejează pasagerii de traume în caz de accident aviatic şi împiedică explodarea avionului avariat.
Cu 30 de ani în urmă NASA a încercat să inventeze un sistem antitraumă şi antiexplozie dar nu a dus proiectul până la capăt. Astăzi, Alexandru Bălan susţine că a inventat dispozitivele care funcţionează perfect. Sistemul antiexplozie transformă compoziţia combustibilului fiind evitată explozia, iar sistemul antitraumă protejează pasagerii de fracturi prin eliminarea unui lichid, care se transformă în spumă.
Astfel, lichidul acţionează ca un scut de protecţie.(clip 015, 16.02) Alexandru spune că a lucrat aproape şapte ani la elaborarea dispozitivelor.
L-a inspirat tatăl, pilot de profesie şi care nu mai este în viaţă, dar şi şeful său identitatea căruia a ţinut să o păstreze secretă.
Alexandru spune că a investit foarte mulţi bani în proiect.
Alexandru Bălan spune că mai multe companii aeriene din SUA şi UE s-au arătat interesate de invenţiile lui. Primul experiment va avea loc într-un deşert din California, unde va fi imitată defectarea unui avion dotat cu dispozitivele inventate de el.
ANNA SMOLNIŢCHI, DMITRI VOLCOV PENTRU COTIDIAN
 
Ştiri similare