• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Marţi, 09.12.2014, 21:15 IT
1917
Moldova urcă în clasamentul internaţional după indicele de dezvoltare a sectorului TIC
Moldova urcă în clasamentul internaţional după indicele de dezvoltare a sectorului TIC
Moldova a înregistrat o creştere de patru poziţii în clasamentul mondial al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) după nivelul de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). Potrivit Raportului anual UIT „Measuring the Information Society 2014”, ţara noastră se plasează pe locul 61 din 166 de state monitorizate, faţă de locul 65 în anul trecut. Astfel, Moldova depăşeşte cu 0,95 puncte media mondială.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Moldova se situează în grupul ţărilor cu valori medii ale acestui indice, între care România (poziţia 58) şi Ucraina (poziţia 73). Lideri în top sunt Danemarca, Coreea de Sud, Suedia, Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda şi Finlanda.

Potrivit experţilor internaţionali, pentru Moldova, care nu dispune de zăcăminte naturale sau resurse energetice proprii, capitalul uman şi crearea condiţiilor optime pentru valorificarea potenţialului acestuia pot asigura o plus valoare economică.

Indicele de Dezvoltare a sectorului TIC a fost introdus de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor în martie 2009 pentru a compara nivelul de dezvoltare şi evoluţia în timp a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Raportului anual UIT „Measuring the Information Society 2014” stabileşte ratingul statelor după nivelul de dezvoltare şi penetrare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi accesibilitatea serviciilor TIC pentru populaţie.
Ştiri similare