• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Marţi, 29.04.2014, 21:07 IT
infotag
745
Moldova a aderat la Freedom Online Coalition
Moldova a aderat la Freedom Online Coalition
Sursa ştirii: infotag
În cadrul conferinţei internaţionale, care are loc la Tallin, “Internet liber şi sigur pentru toţi”, Moldova a aderat oficial la Coaliţia privind Libertatea în Spaţiul Virtual/Freedom Online Coalition (FOC).
La conferinţă participă viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iulian Groza, ambasadorul Moldovei în Estonia, Victor Guzun, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova.

Groza a relatat participanţilor la conferinţă despre rezultatele reformelor efectuate în Moldova, subliniind importanţa acordării de Uniunea Europeană pe 28 aprilie a regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Oficialul a atras atenţia participanţilor forumului la faptul că cea mai importantă sarcină pentru Moldova la etapa dată este semnarea în 2014 a Acordului de Asociere cu UE, precum şi cel de Liber Schimb.

Potrivit viceministrului, guvernul moldovenesc are planuri ambiţioase în domeniul guvernării electronice (e-guvernare), spunând că participarea Moldovei la FOC va permite ţării să utilizeze mai eficient posibilităţile tehnologiilor moderne, va asigura transparenţa deciziilor adoptate de autorităţi, precum şi va garanta utilizarea liberă şi sigură a Internetului de întreaga societate moldovenească.

Succesele Moldovei pe calea apropierii sale de Uniunea Europeană au fost salutate de preşedintele Estoniei, Toomas Henrik Ilves, şi ministrul Afacerilor Externe, Urmas Paet.

"Una din temele principale este regimul liberalizat de vize, spre care tindem pe parcursul unei perioade îndelungate. Libera circulaţie în spaţiul Schengen, valabilă şi pentru cetăţenii moldoveni, este un minunat exemplu al apropierii UE cu Moldova", a spus Paet.

Potrivit spuselor sale, Moldova este un exemplu demn de urmat pentru celelalte state din "Parteneriatul Estic".

"Estonia consideră importantă semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Republica Moldova. Sper că acest fapt va avea loc în timpul apropiat", a adăugat ministrul.

Paet a menţionat că Estonia este dispusă să împărtăşească Moldovei experienţa sa, pentru a demonstra cum procesul de aderare la UE dezvoltă societatea din punct de vedere politic şi economic.

"Suntem dispuşi să împărtăşim Moldovei cunoştinţele noastre în domeniul realizării reformelor economice, instruirea funcţionarilor de stat, precum şi în domeniul dezvoltării tehnologiilor guvernării electronice", a spus ministrul în cadrul întrevederii interministeriale, care a avut loc în cadrul FOC.

 
foc
Ştiri similare