• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Luni, 15.08.2016, 12:24 Cultură
274
Două săptămâni de post
Două săptămâni de post
Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc vechi au intrat duminică, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii. Postul va dura până pe 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului.
Dezlegare la peşte şi vin se face doar la un singur praznic, pe 19 august, când este marcată Schimbarea la faţă a Mântuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri şi vineri creştinii care postesc vor avea voie doar să ajuneze fără untdelemn, iar în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică vor avea dezlegare la untdelemn.

Biserica le dezleagă postul copiilor, gravidelor, persoanelor bolnave în măsura în care să-şi menţină puterile şi sănătatea trupului. La fel, creştinii sunt îndemnaţi să se abţină de la petreceri, să frecventeze slujbele şi să se împărtăşească cu sfintele daruri. Enoriaşii se pot împărtăşi din prima duminică, în ajun mergând la spovedanie.

Ultima zi a postului, se merge seara la vecernie, apoi ziua la Sfânta Liturghie, după care se poate gusta din toate bucatele.

Acesta este unul din cele patru posturi din an, alături de Postul Naşterii Domnului, Postul Paştilor şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.